Sinemada şiirsel görüntü dili oluşturmada fotoğrafın etkisi ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan
Photo effect in creating poetic image language in cinema and direcror Nuri Bilge Ceylan
- Tez No: 979266
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Sinema, Auteur, Nuri Bilge Ceylan, Kuru Otlar Üstüne, Photography, Cinema, Auteur, Nuri Bilge Ceylan, About Dry Grasses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Sanat dalları geçmişten günümüze birbirleriyle sürekli bir etkileşim içindedir. Sinema ve fotoğraf da bu etkileşimin parçasıdır; ancak her ikisinin de teknolojik temelli sanatlar olması, aralarındaki ilişkinin geleneksel sanatlara kıyasla daha özgün ve farklı bir yapı ile dil üzerinden kurulmasını sağlar. Sinema, başlangıçta hareketsiz görüntüyü harekete dönüştürme merakının bir sonucu olarak eğlence amacıyla ortaya çıksa da, zamanla teknik gelişmelerle birlikte, mantık sınırlarını zorlayan bir görsel şölene dönüşmüştür. Günümüzde yazılımlar ve yapay zeka desteğiyle üretilen yeni nesil sinemada, hangi yöntemle üretilirse üretilsin, özgün anlatı dilini korumak ve yeni anlatım biçimleri geliştirmek zorundadır; bu durum, sinemanın özünü ve sanatsal temelini oluşturmaktadır. Ele alınan tez çalışmasında Nuri Bilge Ceylan sinemasında görüntü dili oluşturmada ağırlıklı olarak fotoğrafın etkisi incelenmiştir. Auteur bir yönetmen temsilcisi Nuri Bilge Ceylan'ın bir fotoğraf karesini anımsatan tüm filmleri üzerinden örneklendirilmiştir. Nitel araştırma kapsamında ele alınan tez çalışmasında, yöntem olarak görüntü analizleri yapılırken, karşılaştırmalı analiz yöntemi tercih edilmiştir. Fotoğraf ve sinemanın, tarihsel gelişim süreçleri göz önünde tutulmuştur. Giriş bölümü sonrası, görüntü üretiminin oluşumu ve evrimine yer verilmiş; fotoğrafın keşfine giden süreç, icat sonrası gelişimi ve çoğaltılabilir bir teknolojik araç haline gelmesiyle birlikte sanatla kurduğu ilişki incelenmiştir. Çalışmada öncelikle hareketin oluşumu ve bu alanda çalışmalar yapan kişilerin buluşlarına yer verilmiştir. Devamında sinemanın keşfi, ilk uygulamaları ve sinemayı salt hareketten çıkararak anlatı niteliği kazandıran, böylece onu bir ifade biçimine dönüştüren öncü isimler ve çalışmaları incelenmiştir. Çalışmanın gelişme bölümlerinde sinema dili, auteur kuramı çerçevesinde incelenmiş ve kuram,Andrew Sarris'in yorumu doğrultusunda değerlendirilmiştir. Devamında, Türk sinemasının önemli örneklerinden sayılan yönetmen Nuri Bilge Ceylan sineması auteur kuramı bağlamında ele alınmış ve Yunan yönetmen Theodoros Angelopoulos ile birlikte şiirsel sinema dili oluşturma konusundaki yaklaşımları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Tez araştırmasının son bölümünde, sanat hayatına fotoğrafla başlayan ve sonrasında sinema yönetmenliğine yönelen Nuri Bilge Ceylan'ın özgün dilini fotoğraf estetiğiyle nasıl şekillendirdiği, filmografisi üzerinden incelenmiştir. Yönetmenin 1995-2023 yılları arasında çektiği Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu, Ahlat Ağacı ve Kuru Otlar Üstüne adlı filmleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Özellikle Kuru Otlar Üstüne filmi diğer yapımlara kıyasla daha ayrıntılı ele alınarak çalışmaya özgünlük kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The art forms have been in constant interaction with each other from the past to the present. Cinema and photography are also part of this interaction; however, the fact that both are technologically based arts allows their relationship to be established through language, with a more unique and distinct structure than traditional art forms. While cinema initially emerged for entertainment purposes as a result of the fascination with transforming still images into motion, over time, with technical advancements, it has evolved into a visual feast that pushes the boundaries of logic. Today, new-generation cinema, produced with the support of software and artificial intelligence, must preserve its original narrative language and develop new forms of expression, regardless of the method used; this constitutes the essence and artistic foundation of cinema. This thesis primarily examines the influence of photography in the creation of visual language in Nuri Bilge Ceylan's cinema. Nuri Bilge Ceylan, a representative of auteur directors, is exemplified through all of his films that evoke a photographic frame. This thesis, which is a qualitative research study, utilizes image analysis as a method, employing a comparative analysis method. The historical development of photography and cinema is considered. Following the introduction, the formation and evolution of image production are explored, exploring the process leading to the invention of photography, its development after its invention, and its relationship with art as it became a reproducible technological tool. The study first examines the formation of movement and the discoveries of those working in this field. It then examines the discovery of cinema, its early applications, and the pioneering figures and their work who transformed cinema from pure movement into a narrative form, thus transforming it into a form of expression. In the study's developmental sections, film language is examined within the framework of auteur theory, and the theory is evaluated through the lens of Andrew Sarris. Subsequently, the work of director Nuri Bilge Ceylan, considered a key example of Turkish cinema, is examined within the context of auteur theory, and his approaches to creating a poetic film language are comparatively analyzed with those of Greek director Theodoros Angelopoulos. The final section of the thesis examines how Nuri Bilge Ceylan, who began his artistic career as a photographer and later turned to film directing, shaped his unique language through photographic aesthetics through his filmography. The director's films, ''Cocoon,'' ''The Small Town,'' ''Clouds of May,'' ''Distant,'' ''Climates,'' ''Three Monkeys,'' ''Once Upon a Time in Anatolia,'' ''Winter Sleep,'' ''The Wild Pear Tree,'' and ''About Dry Grasses,'' which he made between 1995 and 2023, are analyzed comparatively. ''About Dry Grasses,'' in particular, is examined in greater detail compared to his other productions, lending the study its originality.