An investigation into EFL teachers' perceptions of institutional coursebook content and its impact on student engagement
Kurum içi ders kitabına yönelik öğretmen görüşleri ve öğrenci katılımına etkisi
- Tez No: 979270
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: EFL, ders kitabı değerlendirme, öğrenci katılımı, öğretmen algıları, CEFR A1-A2, beceri entegrasyonu, kurumsal İngilizce eğitimi, EFL, coursebook evaluation, student engagement, teacher perceptions, CEFR A1–A2, skill integration, institutional English education
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin Haliç Üniversitesi İngilizce hazırlık programında kullanılmakta olan“Golden Horn”ders kitabına ilişkin bakış açılarını incelemektedir. Bu çalışmanın temel odak noktası, ders kitabı içerisindeki materyalin sınıflarda dil öğretimini ne kadar desteklediği ve öğrencilerin ilgisini ne kadar çektiğidir. Araştırmacı, nitel ve nicel karma yöntem yaklaşımını kullanarak 28 öğretim elemanından yapılandırılmış bir anket aracılığıyla veri toplamıştır. Likert ölçekleri, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular bu anketin yapımında kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin genel olarak ders kitabının sağlam ve faydalı organizasyonel yapısını kabul ettikleri ve bu konuda memnun oldukları yönündedir. Ancak, özellikle konuşma ve dinleme etkinlikleri söz konusu olduğunda, beceri entegrasyonu, beceri etkinliği dengesi ve öğrenci katılımı konusunda ders kitabının yetersizliğine ilişkin endişelerini dile getirmişlerdir. Bu bahsedilen nedenlerden dolayı ders kitabı öğretmenlerin optimal dil öğretimi beklentilerini karşılayamamaktadır. CEFR A1-A2 seviyelerinde dilbilgisi öğretimi öğretmenlere göre mükemmel olmasa da kötü de sayılmaz. Bazen etkili olsa da öğrencileri karmaşık cümle yapılarıyla tek başlarına mücadele etmek zorunda bırakmaktadır. Nitel yanıtlara bakıldığında da benzer bir hikâye ile karşı karşıya geliyoruz. Eğitmenler genellikle ders kitabındaki boşlukları doldurmak için ders kitabı içeriğini değiştiriyor, atlıyor ya da uyarlamaya çalışıyor. Çalışmadan çıkan mesaj ise açıktı. Gelecekteki ders kitaplarının daha interaktif olması, teknolojiyi adapte etmesi, beceriler arasında daha iyi bir denge kurması ve en önemlisi kullanıldıkları gerçek bağlama uyması gerekiyor. Özetle, araştırma, ders kitaplarının, etkili olmayı planlıyorlarsa, öğretmenlerin geri bildirimlerine ve gerçek sınıf ihtiyaçlarına yanıt olarak gelişmesi gerektiğini göstermektedir. Bu ciddi değişim olmadan, bu materyaller eğitim hedeflerinin gerisinde kalma riski taşıyor.
Özet (Çeviri)
This study investigates EFL instructors' perspectives on the“Golden Horn”coursebook, this coursebook is currently being used in Haliç University's English preparatory program. The key focus of this study rests on how well the material actually supports language teaching in the classrooms and engages students. Employing a mixed-methods approach, the researcher gathered data from 28 instructors through a combination of a structured questionnaire which had questions that were using: Likert scales, multiple choice, and open-ended questions. Findings were that teachers generally acknowledge the coursebook's solid and useful organizational structure. But they express concerns regarding its effectiveness in skill integration, skill activity balance and student engagement, especially when it comes to speaking and listening activities. Those areas were unable to satisfy teachers' expectations for optimal language teaching. Grammar instruction at CEFR A1–A2 levels is considered not perfect but not bad either. It was sometimes effective, though leaving students struggling with complex sentence structures. Qualitative responses tell a similar story. Instructors often end up tweaking, skipping, or supplementing coursebook content to fill the gaps. The findings indicate that future course books need to be more interactive, incorporate technology, have a better balance between skills, and, most importantly, fit the actual context they are used in. To sum up, the research suggests that coursebooks must evolve in response to teachers' feedback and real classroom needs if they are ever going to truly engage students and foster better learning outcomes in EFL settings. Without that drastic shift, these materials risk falling short of their educational goals.