İzmit ilçesindeki muhtarlıkların yerel yönetimdeki rolü ve etkinliği
The role and effectiveness of mukhtars in local government in İzmit district
- Tez No: 979300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Belge yönetimi, Halk-yönetim ilişkileri, Yerel toplum çalışmaları, Document management, Public-management relations, Local community studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Muhtarlık Kurumunu Anlamak: Muhtarlıkların yerel yönetimdeki rolünü, işlevlerini ve karşılaştığı sorunları kapsamlı bir şekilde incelemek. Muhtarlıkların tarihsel gelişimini, günümüzdeki durumunu ve gelecekteki potansiyelini analiz etmek. Muhtarlıkların yerel demokrasiye, sosyal yaşama ve kültürel dokuya katkılarını değerlendirmek. Sorunları Belirlemek ve Çözüm Önerileri Sunmak: Muhtarlıkların karşılaştığı başlıca sorunları (yetki, mali kaynaklar, teknoloji kullanımı, iletişim vb.) tespit etmek. Bu sorunların nedenlerini ve sonuçlarını analiz etmek. Muhtarlıkların etkinliğini artırmak ve sorunları çözmek için somut ve uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmek. Muhtarlıkları Güçlendirmek ve Yeniden Yapılandırmak: Muhtarlıkların yetki ve sorumluluk alanlarının yeniden düzenlenmesi için bir model önermek. Muhtarlıkların mali kaynaklarının artırılması ve bütçe yönetiminin güçlendirilmesi için stratejiler geliştirmek. Muhtarlıkların teknolojik altyapısının geliştirilmesi ve dijitalleşme süreçlerine entegrasyonu için öneriler sunmak. Muhtarlıkların eğitim ve kapasite geliştirme programları ile desteklenmesi için bir çerçeve oluşturmak.
Özet (Çeviri)
Understanding the Mukhtar Institution: To comprehensively examine the role, functions and problems encountered by mukhtars in local government. To analyze the historical development, current status and future potential of mukhtars. To evaluate the contributions of mukhtars to local democracy, social life and cultural fabric. To Determine Problems and Offer Solution Proposals: To identify the main problems encountered by mukhtars (authority, financial resources, use of technology, communication, etc.). To analyze the causes and consequences of these problems. To develop concrete and applicable solution proposals to increase the effectiveness of mukhtars and solve problems. To Strengthen and Restructure Mukhtars: To propose a model for reorganizing the areas of authority and responsibility of mukhtars. To develop strategies for increasing the financial resources of mukhtars and strengthening budget management. To offer suggestions for the development of the technological infrastructure of mukhtars and their integration into digitalization processes. To create a framework for supporting mukhtars with training and capacity building programs.