Dans akademisyenlerinin öğretim teknolojilerini kullanımı ve dans teknolojileri hakkında görüşleri: Birleşik teknoloji kabul ve kullanım modeli-2 ile değerlendirilmesi
Dance academicians' use of instructional technologies and their views on dance technologies: An evaluation based on the unified theory of acceptance and use of technology 2
- Tez No: 979306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK CANTEKİN ELYAĞUTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dans okulları, Eğitim teknolojisi, Teknolojinin Kabulü Modeli, Dance schools, Education technology, Technology Acceptance Model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Birleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Modeli-2 (UTAUT-2) kuramsal çerçevesi doğrultusunda dans akademisyenlerinin öğretim teknolojilerini kullanım düzeylerini ve dans teknolojilerine ilişkin görüşlerini incelemektedir. Günümüzde dijital dönüşüm süreci, sanatın birçok alanında olduğu gibi dans eğitiminde de teknolojik araçların entegrasyonunu gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, dans teknolojilerinin pedagojik süreçlerdeki rolü, hem öğretim etkinliklerinin kalitesini artırmakta hem de öğrencilerin öğrenme deneyimlerini çeşitlendirmektedir. Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli benimsenmektedir. Veriler, çevrim içi anket aracılığıyla toplanmakta ve elde edilen bulgular SPSS programı ile analiz edilmektedir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve çoklu regresyon gibi istatistiksel tekniklerden yararlanılmaktadır. UTAUT-2 modeline özgü olarak performans beklentisi, çaba beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, hedonik motivasyon, alışkanlık ve fiyat değeri gibi değişkenlerin teknoloji kullanımına etkisi değerlendirilmektedir. Elde edilen sonuçlar, dans akademisyenlerinin öğretim teknolojilerini genel olarak olumlu bir tutumla benimsediklerini, ancak bu teknolojilerin dans eğitimi bağlamında uygulanabilirliğine yönelik bazı çekinceler taşıdıklarını ortaya koymaktadır. Performans beklentisi ve kolaylaştırıcı koşulların teknoloji kullanımını doğrudan etkilediği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte hedonik motivasyonun ve alışkanlık düzeyinin de öğretim teknolojilerinin dans alanında kullanım sıklığını artırmakta olduğu saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the use of teaching technologies among dance academicians and their attitudes towards dance technologies using the theoretical framework of the Unified Technology Acceptance and Usage Model-2 (UTAUT-2). In today's times, the transition to digital in dance education involves the incorporation of technology tools into dance learning, as in most art fields. In this place, the role of dance technologies in learning activities increases the grade of instructional tasks and enhances learning experiences of the students. Following the area of research, one of the descriptive scanning models within quantitative research procedures is applied. Data are collected in the form of an internet survey and outcomes are examined through the SPSS program. Statistical tools such as frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation and multiple regression are used to analyze the data. With respect to the UTAUT-2 model per se, the impact of factors such as performance expectation, effort expectation, social influence, facilitating conditions, hedonic motivation, habit and price value on the use of technology is examined. The study findings indicate that dance academicians adopt instructional technologies with a positive attitude but are cautious about the transfer of the technologies to the context of teaching dance. Performance expectations and facilitating conditions are found to have a direct impact on technology usage. Additionally, hedonic motivation and habit level are discovered to strengthen the application of educational technologies for more frequent usage in the case of dance.