Sessiz kitap okuma uygulamalarının okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal beceri gelişimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of silent book reading practices on social skill development of children in preschool period
  1. Tez No: 979305
  2. Yazar: GÜLŞAH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Sessiz resimli kitap, Sosyal beceri, Preschool education, Silent picture book, Social skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sessiz kitap okuma temelli etkinliklerin, okul öncesi eğitimine devam eden çocukların sosyal beceri gelişimine etkisini incelemektir. Araştırmada, nicel yöntemle desenlenmiş ön test–son test eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Sultangazi ilçesindeki bir devlet okulunun anasınıfına devam eden, 40'ı deney, 40'ı kontrol grubu olmak üzere toplam 80 çocuktan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve Aksoy & Baran (2020) tarafından geliştirilen“Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği–Öğretmen Formu”kullanılmıştır. Deney grubuna 7 hafta boyunca, haftada üç gün olmak üzere toplam 17 oturumdan oluşan Sessiz Kitap Okuma Temelli Sosyal Beceri Etkinlikleri (SKOTE) programı uygulanmıştır. Her oturumda çocuklara etkileşimli biçimde bir sessiz hikâye kitabı sunulmuş ve buna eşlik eden sosyal beceri etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna ise sadece MEB Okul Öncesi Eğitim Programı (2013) kapsamında sınıf öğretmeninin rutin uygulamaları devam ettirilmiştir. SKOTE uygulamasından önce çocuklar ile tanışma ve programın tanıtımı üzerine iki gün süren bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubunda yer alan çocukların ön test, son test ve kalıcılık testlerinden elde ettikleri puanların betimsel istatistikleri ve normallik dağılımları SPSS v26 ile analiz edilmiştir. Örneklem sayısı 50 ve altında olduğu için normallik dağılımlarının tespitinde Shapiro-Wilk Testi kullanılmıştır. Veri analizinde, deney grubu ve kontrol grubunun bağımlı değişkeni olan sosyal beceri gelişimine ilişkin ön test, son test ve kalıcılık testi puanları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığına t-testi ve tekrarlı ölçümler ANOVA ile bakılmış, küresellik varsayımının ihlal edildiği durumlarda ise Greenhouse-Geisser düzeltmesi uygulanmıştır. Bu bulgular neticesinde, deney grubundaki çocukların, kontrol grubundaki çocuklara kıyas ile sosyal beceriler (iletişim, atılganlık, uyum, prososyal davranış) kapsamında gelişimlerinin anlamlı bir şekilde daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca deney grubunun son test ile kalıcılık testi arasında da kalıcılık testi lehine anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde deney grubuna uygulanan SKOTE' nin çocukların sosyal becerilerinin gelişimini destekleyici olduğu ve program sonrasında da artarak devam eden kalıcı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda programın uzun vadeli, farklı yaş gruplarını kapsayan ve hem öğretmenleri hem de ebeveynleri içine alan bir yapıda yaygınlaştırılması en önemli öneri olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of silent book reading based activities on the social skill development of children attending preschool education. A quasi-experimental design with an unequalized control group and pretest-posttest design designed with the quantitative method was used in the study. The study group consisted of a total of 80 children, 40 of whom were in the experimental group and 40 were in the control group, attending a kindergarten of a public school in the Sultangazi district of Istanbul in the 2024-2025 academic year. The“Personal Information Form”and the“Social Skills Assessment Scale-Teacher Form”developed by Aksoy & Baran (2020) were used as data collection tools. The Silent Book Reading Based Social Skills Activities (SKOTE) program consisting of a total of 17 sessions, three days a week for 7 weeks, was applied to the experimental group. In each session, the children were presented with an interactive silent storybook and accompanying social skill activities were performed. In the control group, only the routine practices of the class teacher within the scope of the MEB Preschool Education Program (2013) were continued. Before the SKOTE application, a two-day study was carried out to meet the children and introduce the program. Descriptive statistics and normality distributions of the scores obtained from the pre-test, post-test and retention tests of the children in the experimental and control groups were analyzed with SPSS v26. Since the sample size was 50 and below, the Shapiro-Wilk Test was used to determine the normality distributions. In the data analysis, the t-test and repeated measures ANOVA were used to check whether there were significant differences between the pre-test, post-test and retention test scores of the dependent variable of the experimental and control groups, which was social skill development, and the Greenhouse-Geisser correction was applied in cases where the assumption of sphericity was violated. As a result of these findings, it was concluded that the development of the children in the experimental group was significantly better in terms of social skills (communication, assertiveness, adaptation, prosocial behavior) compared to the children in the control group. In addition, it was determined that there was a significant difference between the post-test and permanence test of the experimental group in favor of the permanence test. When evaluated in this context, it was concluded that SKOTE applied to the experimental group supported the development of children's social skills and had a permanent effect that continued to increase after the program. In this direction, the most important suggestion is to disseminate the program in a long-term structure that covers different age groups and includes both teachers and parents.