Dizel/nano parçacık (Mn2O3) karışımlarının dizel motor parametrelerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of diesel/nano particle (Mn2O3) mixtures on diesel engine parameters
- Tez No: 979331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanoparçacık, Mn2O3, Egzoz emisyonları, Motor performansı, Dizel motor, Dizel motorlar, Nanoakışkanlar, Nanoparticles, (Mn2O3), Exhaust emissions, Engine performance, Internal combustion engines, Diesel engines, Motor performance, Nanofluids
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, günümüz dizel motorlarında kullanılan yakıtların, çevreye olan zararlı etkilerini göz önüne alarak, yakıt ekonomisini rahatlatmayı ve aynı zamanda şu anda kullanılmakta olan yakıtların iyileştirilmesini amaçlayan bir çalışmadır. Bu çalışmada dizel yakıt içerisine, 50nm boyutundan küçük 60, 100, 140 ppm mangan oksit (Mn2O3) nanoparçacık ilavesi yapılarak egzoz emisyon değerleri, yakıt tüketimi ve motor performansları incelenmiştir. Bu çalışmada, Mn2O3 nanoparçacıkları manyetik ve ultrasonik karıştırıcılar yardımıyla dizel yakıta homojen biçimde dağıtılmış ve elde edilen karışımlar tek silindirli dizel motorda farklı yüklerde (500–3000W) test edilmiştir. CO emisyonlarında özellikle 100ppm katkılı karışım 2000W yükte %88,33 oranında azalma ile en verimli sonucu vermiştir. HC emisyonu açısından da 100ppm'lik karışım 500W yükte %375 oranında büyük bir düşüş sağlamıştır. İs emisyonlarında ise,100ppm karışım 3000W yükte %11,53 azalma ile en iyi sonucu vermiştir. Özgül yakıt tüketimi (ÖYT) açısından değerlendirildiğinde, 100ppm karışım 3000W yükte saf dizele göre %22,21 oranında daha düşük tüketim göstermiştir. Ancak düşük motor yüklerinde (500W) 60ppm ve 140ppm karışımlarında sırasıyla %17 ve %2,75 oranlarında daha fazla yakıt harcaması tespit edilmiştir. Bu durum, katkı maddesinin verimliliğinin motor yüküne bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Sonuç olarak CO2 ve NOX emisyonları, katkı maddesi kullanımıyla artış göstermiştir. Özellikle 100ppm katkılı karışım, 1000W yükte CO2 emisyonunda %15,83 ve NOX emisyonunda %36 artışla dikkat çekmiştir. Genel olarak Mn2O3 katkısı bazı emisyon türlerinde olumlu sonuçlar verirken, CO2 ve NOX gibi gazlarda olumsuz etkiler oluşturmuştur. Bu da katkı maddesinin her açıdan ideal olmadığını, motor yükü ve hedeflenen emisyon türüne göre değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to ease fuel economy and also improve the fuels currently used, considering the harmful effects of fuels used in today's diesel engines on the environment. In this study, exhaust emission values, fuel consumption and engine performance were investigated by adding 60, 100, 140ppm manganese oxide (Mn2O3) nanoparticles smaller than 50nm to diesel fuel. In this study, Mn2O3 nanoparticles were homogeneously dispersed into diesel fuel with the help of magnetic and ultrasonic mixers and the obtained mixtures were tested in a single cylinder diesel engine at different loads (500–3000W). In CO emissions especially the 100ppm added mixture gave the most efficient result with a decrease of 88.33% at 2000W load. In terms of HC emissions, the 100ppm mixture provided a great decrease of 375% at 500W load. In soot emissions, the 100ppm mixture gave the best result with a decrease of 11.53% at 3000W load. When evaluated in terms of specific fuel consumption (SFC), the 100ppm mixture showed 22.21% lower consumption compared to pure diesel at 3000W load. However, at low engine loads (500W), 17% and 2.75% more fuel consumption was detected in 60ppm and 140ppm mixtures, respectively. This shows that the efficiency of the additive varies depending on the engine load. As a result, CO2 and NOX emissions increased with the use of additives. In particular, the 100ppm additive mixture attracted attention with a 15.83% increase in CO₂ emissions and a 36% increase in NOX emissions at 1000W load. In general, while the Mn2O3 additive provided positive results in some types of emissions, it had negative effects on gases such as CO2 and NOX. This shows that the additive is not ideal in every respect and should be evaluated according to the engine load and the targeted emission type.