Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 8106 numarada kayıtlı hikâyât (İnceleme–metin)
Hikâyât registered in the National Library Manuscripts Collection With the number 06 Mil Yz A 8106 (Review-text)
- Tez No: 979350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ÇORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Din, Turkish Language and Literature, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hikayat, Hikaye, Hikayat, Story
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu'nda 06 Mil Yz A 8106 numarada kayıtlı olan ve XVIII. yüzyılda yazıldığı anlaşılan Hikâyât'ın transkripsiyonlu metnini ve incelemesini içermektedir. Müellifi bilinmeyen eserin elimizdeki nüshasının baş kısmı eksik olup, nüsha otuz dinî hikâye ihtiva etmektedir. Tez, giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde; çalışmamızın önemi, amacı, yöntem ve kaynakları anlatılmıştır. Birinci bölümde, edebî bir tür olan hikâyenin, Türk-İslâm Edebiyatı açısından serüveni işlenmiştir. İkinci bölümde, yazma eserin fiziksel hususiyetlerinin tavsifi yapılmış; dil, üslup ve muhteva özellikleri incelenmiştir. Ardından eserdeki hikâyelerin özetleri ve tespit edilen kaynakları zikredilmiştir. İktibasların ve didaktik unsurların bahsiyle ikinci bölüm sonlandırılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes the transcribed text and analysis of Hikâyât, which is registered in the National Library Manuscripts Collection under number 06 Mil Yz A 8106 and is understood to have been written in the 18th century. The beginning of the work, whose author is unknown, is missing but contains 30 religious stories. The thesis consists of three parts except the introduction and conclusion. In the introduction section, the importance, purpose, method and sources of our study are explained. In the first chapter, the journey of the story, which is a literary genre, in terms of Turkish-Islamic Literature is discussed. In the second chapter, the physical characteristics of the manuscript are described; its language, style, and content characteristics are examined. Then, summaries of the stories in the work and their identified sources are mentioned. The second chapter ends with the mention of quotations and didactic elements. In the third chapter of the study, the transcribed text of the work is given.