Adana ilinde serbest dolaşan köy tavuklarında enfeksiyöz bronşit virüsünün epidemiyolojisi, moleküler tanısı ve filogenetik analizi
Epidemiology, molecular identification, and phylogenetic analysis of infectious bronchitis virus in free-range village chickens in Adana province
- Tez No: 979380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Bilge Kaan TEKELOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Avian enfeksiyöz bronşit virüsü, IBV, Moleküler epidemiyoloji, RT-PCR, Sanger sekanslama, BLAST analizi, Filogenetik analiz, Avian Infectious bronchitis virus, IBV, Molecular epidemiology, RT-PCR, Sanger sequencing, BLAST analysis, Phylogenetic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Avian enfeksiyöz bronşit (IB), enfeksiyöz bronşit virüsü (IBV) tarafından oluşturulan ve kümes hayvancılığı endüstrisinde ciddi ekonomik kayıplara yol açan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu çalışma, Türkiye'nin Adana ilindeki köy tavuğu sürülerinde IBV dolaşımını araştırmıştır. Adana ilinin on iki ilçesinden alınan toplam 390 trakeal ve sekal svap örneği, 65 havuzda birleştirilerek RT-PCR yöntemiyle test edilmiştir. Genel olarak 15 örnek (%23,07) IBV pozitif olarak belirlenmiştir. En yüksek prevalans Yumurtalık, Karataş ve Pozantı ilçelerinde tespit edilirken, bazı ilçelerde ise pozitif sonuca rastlanmamıştır. Sahadan elde edilen on beş pozitif izolat dizilenmiş ve GenBank veri tabanına (PP970560.1–PP970574.1) kaydedilmiştir. IBV'nin kısmi S1 gen bölgesine yönelik filogenetik ve BLAST analizleri, yüksek nükleotid benzerliği gösteren kümeler (>%95) ile İsrail-benzeri suş IS/1494/06'ya düşük benzerlik gösteren, ancak diğer izolatlarla yüksek BLAST skorlarıyla ayrışan soyların birlikte varlığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, Adana ilindeki serbest dolaşan tavuk sürülerinde farklı IBV genotiplerinin bir arada bulunduğunu doğrulamaktadır. Elde edilen bulgular, sahada dolaşımda bulunan IBV'nin yeni veya aşıdan kaçan varyantlarının tespitine yönelik moleküler tarama ve tanımlama çalışmalarının düzenli olarak yapılmasının önemini ve gerekliliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Avian infectious bronchitis (IB) is a highly contagious disease caused by the infectious bronchitis virus (IBV), leading to significant economic losses in the poultry industry. This study investigated the circulation of IBV among village chicken flocks in the Adana province of Türkiye. A total of 390 tracheal and cecal swab samples were collected from twelve districts of Adana and pooled into 65 sample groups, which were subsequently tested using RT-PCR. Overall, 15 samples (23.07%) were found to be positive for IBV. The highest prevalence was detected in the districts of Yumurtalık, Karataş, and Pozantı, while some districts tested entirely negative. Fifteen positive field isolates were sequenced and deposited in the GenBank database (accession numbers PP970560.1–PP970574.1). Phylogenetic and BLAST analyses of the partial S1 gene region revealed the coexistence of strains showing high nucleotide similarity (>95%) within distinct clusters, including lineages with low similarity to the Israel-like strain IS/1494/06 but high BLAST scores with other isolates. These results confirm the simultaneous presence of multiple IBV genotypes among free-ranging chicken flocks in Adana. The findings emphasize the importance and necessity of regular molecular surveillance and characterization studies to monitor the emergence of novel or vaccine-escape IBV variants circulating in the field.