İdiyopatik granülomatöz mastitte viral etiyoloji araştırılması
Investigation of viral etiology in idiopathic granulomatous mastitis
- Tez No: 979391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ MANTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Granülomatöz mastit, sitokinler, teşhis, virüsler, Cytokines, diagnosis, granulomatous mastitis, viruses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İdiyopatik granülomatöz mastit (İGM) olgularında viral etiyoloji ve immün yanıtın araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: İGM tanılı 40 hasta ve 40 benign meme patolojili kontrol grubunun parafine gömülü dokularında polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle İnsan herpes virüsü (HHV) tip 6-tip 7-tip 8, Epstein-Barr virüsü (EBV), Sitomegalovirüs (CMV), İnsan papilloma virüsü (HPV), Herpes simpleks virüsü (HSV) tip 1-tip 2 araştırıldı; serumlarında ELİSA yöntemiyle tümör nekroz faktörü alfa (TNF-α), interlökin (IL) 2,10 ve 17A düzeyleri ölçüldü. BULGULAR: Emzirme ve doğum öyküsü İGM grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. IL-10 ve IL-2 düzeyleri İGM grubunda anlamlı derecede artmıştı. TNF-α ortalaması yüksek olsa da istatistiksel fark saptanmadı; IL-17A seviyeleri benzerdi. Tüm örneklerde viral deoksiribonükleik asit (DNA) negatif bulundu. SONUÇ: İGM olgularında T yardımcı hücre 1 (Th1) yanıtını gösteren sitokin artışı, hücre içi patojenlere karşı bir immün aktivasyonu düşündürmektedir. Ancak viral ajan saptanmamış olması, hastalığın gizli bir enfeksiyon veya otoimmün mekanizmalar ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to investigate the viral etiology and immune response in cases of idiopathic granulomatous mastitis (IGM). MATERIALS AND METHODS: Formalin-fixed, paraffin-embedded tissue samples obtained from 40 patients diagnosed with IGM and 40 control subjects with benign breast pathology were analyzed by PCR for the presence of Human herpes virus (HHV) types 6, 7, and 8; Epstein–Barr virus (EBV); Cytomegalovirus (CMV); Human papillomavirus (HPV); and Herpes simplex virus (HSV) types 1 and 2. Serum levels of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukins (IL)-2, IL-10, and IL-17A were measured using the ELISA method. RESULTS: A history of breastfeeding and childbirth was significantly more frequent in the IGM group. IL-10 and IL-2 levels were significantly higher in the IGM group. Although the mean TNF-α level was higher, the difference was not statistically significant; IL-17A levels were similar between groups. Viral deoxyribonucleic acid (DNA) was negative in all samples. CONCLUSION: The increase in cytokines indicating a T helper cell type 1 (Th1) response in IGM cases suggests immune activation against intracellular pathogens. However, the absence of detectable viral agents implies that the disease may be associated with a latent infection or autoimmune mechanisms.