Acil serviste kronik hastalığı olan yaşlı hastalarda anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi
Assessment of anxiety levels in elderly patients with chronic diseases presenting to the emergency department
- Tez No: 979412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik anksiyete, Beck Anksiyete Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI), Yaşlı bireyler, Komorbidite, Anxiety, Beck Anxiety Inventory, State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Elderly, Comorbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerde anksiyete düzeylerini değerlendirmek ve anksiyete ile sosyodemografik özellikler (cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir durumu, yerleşim yeri, birlikte yaşanılan kişiler) ve komorbidite varlığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yaşlı bireylerde anksiyetenin daha erken fark edilmesine, risk gruplarının belirlenmesine ve uygun psikososyal destek ile tedavi planlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Yöntem ve Teknik: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışma, 4 Nisan – 4 Haziran 2025 tarihleri arasında Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerde yürütüldü. Çalışmaya, yüz yüze anketi doldurmayı kabul eden ve bilişsel düzeyi soruları yanıtlamaya uygun olan hastalar dahil edildi; anketi tamamlamayanlar veya yanıtlayamayacak durumda olanlar dışlandı. Veriler demografik özellikler, klinik durum (hipertansiyon, diyabet, KOAH, kalp yetmezliği ve diğer komorbiditeler) ve Beck Anksiyete Ölçeği ile Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-I ve STAI-II) sonuçlarını içeren yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplandı. Verilerin analizi SPSS 26.0 yazılımında yapıldı; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra dağılıma göre uygun parametrik olmayan testler (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, DSCF post-hoc) kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 198 hasta dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 74.8 ± 7.45 olup, %51.5'i kadın, %48.5'si erkekti. Beck Anksiyete Ölçeği, STAI-I ve STAI-II skorları cinsiyete göre karşılaştırıldığında kadınların Beck puanları erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.032). Bekar hastaların hem Beck hem de STAI-I ve STAI-II puanları evlilere göre anlamlı düzeyde yüksekti (p<0.05). Eğitim düzeyi arttıkça Beck ve STAI skorlarının azaldığı, özellikle okuryazar olmayanlarla lise ve üzeri eğitimliler arasında fark olduğu görüldü. Yerleşim yerine göre şehir ve köyde yaşayanlar arasında Beck puanı açısından fark bulundu (p<0.05). Yalnız yaşayanların Beck, STAI-I ve STAI-II skorları eşiyle yaşayanlardan anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Gelir düzeyi ile anksiyete skorları arasında anlamlı fark saptanmadı. Komorbiditesi olmayanlarla karşılaştırıldığında hem tek hem de çoklu komorbiditesi olan bireylerde Beck puanları anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (p=0.021, p=0.005). Sonuç: Bu çalışma, 65 yaş ve üzeri bireylerde anksiyete düzeylerinin sosyodemografik özellikler ve komorbidite durumundan etkilendiğini göstermiştir. Özellikle kadınlarda, bekar bireylerde, düşük eğitim düzeyine sahip olanlarda ve yalnız yaşayanlarda anksiyete düzeyleri daha yüksektir. Ayrıca komorbiditesi bulunan hastalarda Beck anksiyete puanları belirgin olarak artmıştır. Bulgular, yaşlı bireylerde anksiyete değerlendirmesinde sosyodemografik ve klinik özelliklerin dikkate alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate anxiety levels in individuals aged 65 years and older presenting to the Emergency Department of Uşak Training and Research Hospital, and to examine the relationship between anxiety and sociodemographic characteristics (gender, marital status, educational level, income status, place of residence, cohabitation status) as well as the presence of comorbidities. The findings of this study are expected to contribute to the early recognition of anxiety in elderly individuals, the identification of risk groups, and the development of appropriate psychosocial support and treatment plans. Materials and Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted between April 4 and June 4, 2025, in individuals aged 65 years and older who presented to the Emergency Department of Uşak Training and Research Hospital. Patients who agreed to participate and were cognitively capable of answering the questions were included, while those who refused participation, failed to complete the questionnaire, or were cognitively unable to respond were excluded. Data were collected using a structured questionnaire consisting of sociodemographic characteristics, clinical conditions (hypertension, diabetes, COPD, heart failure, and other comorbidities), and the Beck Anxiety Inventory as well as the State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I and STAI-II). Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 software. Descriptive statistics were calculated, normality was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test, and non-parametric tests (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Dwass–Steel–Critchlow–Fligner post-hoc) were used where appropriate. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 198 patients were included in the study. The participants had a mean age of 74.8 ± 7.45 years, with 51.5% being female and 48.5% male. Beck Anxiety scores were significantly higher in women compared to men (p=0.032). Single patients had significantly higher Beck, STAI-I, and STAI-II scores compared to married patients (p<0.05). Anxiety scores decreased with increasing educational level, with a notable difference between illiterate individuals and those with high school or higher education. Significant differences in Beck and STAI-II scores were found between patients living in urban versus rural areas (p<0.05). Patients living alone had significantly higher Beck, STAI-I, and STAI-II scores compared to those living with their spouse (p<0.05). No significant difference was found between income groups. Compared to those without comorbidities, patients with single and multiple comorbidities had significantly higher Beck scores (p=0.021, p=0.005). Conclusions: This study demonstrated that anxiety levels in individuals aged 65 years and older are influenced by sociodemographic characteristics and comorbidity status. Anxiety was found to be higher in women, single individuals, those with lower education levels, and those living alone. In addition, the presence of comorbidities was associated with higher Beck anxiety scores. These findings highlight the importance of considering sociodemographic and clinical characteristics when assessing anxiety in elderly individuals.