Yoksulluk kültürü ile sosyal yardımlar arasındaki ilişki: İstanbul örneği
The relationship between the poverty culture and social assistance: The Istanbul example
  1. Tez No: 979473
  2. Yazar: MURAT ERUSTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN SELEK ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Mahalleler, Sosyal yardım, Yapabilirlik, Yoksulluk, Culture, Neighborhoods, Social assistance, Capability, Poverty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Yoksulluk kültürü özellikle kentsel alanlarda göç ile şekillenen gecekondu mahallerinde şekillenmiş, hâkim kültüre alternatif gelişmiş alt kültürdür. Bu kültüre yönelik ilk çalışma Oscar Lewis'in Meksika, Küba ve Porto Riko'da gecekondu bölgelerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile teorisini temellendirmiş, yoksulluk kültürünün öğelerini belirlemiştir. Türkiye'de ise ilk olarak Orhan Türkdoğan'ın Erzurum ilinde gecekondu bölgesinde gerçekleştirildiği çalışmalar ile yoksulluk kültürü öğelerinin var olduğunu belirtmektedir. Yoksulluk kültürü ile ilgili çalışmalar ise sınırlı düzeydedir. Bu çalışmanın amaçı sosyal yardımlar ile yoksulluk kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Literatürde sosyal hizmet merkezleri ve sosyal yardım ilişkisine yönelik çalışmaların kısıtlı olması ayrıca İstanbul ilinde Şişli, Beyoğlu, Sultangazi, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleri gecekondu alanlarında çalışmanın gerçekleştirilmesi ile boşluğun doldurulması amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Meslek elemanları ve sosyal yardımdan yararlanan kişiler ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş, ses kayıtı alınmış, alanda fotoğraf çekilerek yoğun betimleme yapılmıştır. Sahadan elde edilen bulgular MAXQDA 24.5 ile analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarıda düşünceyi desteklemektedir. Çalışma sonucunda yoksulluk kültürü öğelerine benzer öğelerin olduğu, kuşaktan kuşağa aktarıldığı hakim kültürden ayrı bir kültürün varlığı anlaşılmaktadır. Bu kültürün başlıca özellikleri olan tek ebeveynlik, nikâhsız birliktelikler, suç, şiddet, güvencesiz çalışma, kalabalık ve tek odalı hanelerde yaşayan bireylerin olduğu görülmüştür. Yoksulluk ve sosyal yardımlar ile ilişkili olduğu sosyal yardımların yararlananların yapabilirliklerine katkı sunmadığı, bütüncül çalışmaların yetersizliği, sosyal yardım ve dayanışma vakıfları ve sosyal hizmet merkezlerinin ise yoksulluk kültürü ile mücadelede işlevleri yetersizdir
Özet (Çeviri)
The culture of poverty is a subculture that has developed as an alternative to the dominant culture, particularly in shantytowns shaped by migration in urban areas. The first study on this culture was Oscar Lewis's studies in shantytowns in Mexico, Cuba, and Puerto Rico, which established his theory and identified the elements of a culture of poverty. In Turkey, Orhan Türkdoğan's studies in shantytowns in Erzurum province first identified the presence of elements of a culture of poverty. Studies on the culture of poverty are limited. The purpose of this study is to examine the relationship between social assistance and the culture of poverty. Given the limited number of studies in the literature on the relationship between social service centers and social assistance, the study aims to fill this gap by conducting a study in the shantytowns of Şişli, Beyoğlu, Sultangazi, Sultanbeyli, and Sancaktepe districts of Istanbul. Qualitative research methods were employed in the study. In-depth interviews were conducted with professionals and beneficiaries of social assistance, audio recordings were taken, and extensive field photography and descriptions were conducted. Field findings were analyzed and evaluated using MAXQDA 24.5. The results of studies support this idea. The study reveals the existence of a distinct culture distinct from the dominant culture, one that shares elements similar to the culture of poverty and is passed down from generation to generation. This culture is characterized by single parenthood, unmarried partnerships, crime, violence, precarious employment, and individuals living in crowded, one-room households. The link between poverty and social assistance is that social assistance does not contribute to the capabilities of beneficiaries, integrated efforts are inadequate, and social assistance and solidarity foundations and social service centers are inadequate in combating the culture of poverty.