Probiyotik özelliklere sahip besinlerin tüketiminin ağız ve diş sağlığı tutumu üzerine etkileri
Effects of consumption of foods with probiotic properties on oral and dental health attitudes
  1. Tez No: 979499
  2. Yazar: ASRIN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLAYDA ALTUNCEVAHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Ve Diş Sağlığı, Probiyotikler, Beslenme, Mikrobiyota, Oral And Dental Health, Probiotics, Nutrition, Microbiota
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, probiyotik özelliklere sahip besinlerin tüketiminin ağız ve diş sağlığı tutumu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ağız sağlığı, genel sağlık ve yaşam kalitesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu kesitsel çalışmada, İstanbul'da bir diş kliniğine başvuran 18-65 yaş aralığındaki bireylerden veri toplanmıştır. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve probiyotik tüketim sıklıkları, ağız sağlığına yönelik tutumlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma bulgularına göre, özellikle kefir gibi probiyotik açısından zengin besinlerin tüketimi, ağız sağlığı farkındalığı ve olumlu tutumlarla anlamlı şekilde ilişkilendirilmiştir. Ancak yoğurt ve peynir gibi yaygın olarak tüketilen gıdaların belirgin bir etkisi saptanmamıştır. Bu durum, probiyotik suşlarının türü, çeşitliliği ve tüketim sıklığının etkili olabileceğini göstermektedir. Çalışma önemli bulgular sunmakla birlikte, nedensellik ilişkisini belirlemek için daha uzun vadeli ve klinik araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of consuming foods with probiotic properties on oral and dental health attitudes. In this cross-sectional study, data were collected from individuals aged 18–65 who visited a dental clinic in Istanbul. Participants' dietary habits and probiotic consumption frequencies were analyzed in relation to their attitudes towards oral health using validated survey instruments. The results revealed that certain probiotic-rich foods, particularly kefir, were significantly associated with higher awareness and positive attitudes toward oral health. However, more commonly consumed items like yogurt and cheese did not show a significant impact. These findings indicate that the type and diversity of probiotic strains, as well as consumption frequency, may influence their effectiveness. Although the study presents valuable insights, further longitudinal and clinical research is required to establish causality.