Türkiye'de moda kimliği ve markalaşma
Fashion identity and branding in Türkiye
  1. Tez No: 979544
  2. Yazar: ZEYNEP AKÇAY ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, İşletme, Clothing Industry, Fine Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Moda Pazarlaması, Marka, Markalaşma, Türk Moda Kimliği, Türk Modası, Arketipler, Fashion, Fashion Marketing, Brand, Branding, Turkish Fashion Identity, Turkish Fashion, Archetypes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Günümüzde moda kavramı yalnızca giysiyle sınırlı kalmayıp bireylerin yaşam tarzıyla da ilişkilidir. Moda markalarının başarısı, hedef kitle tarafından benimsenmesine bağlıdır. Bu noktada, pazarlama ile entegre şekilde gelişen moda pazarlaması devreye girmektedir. Moda pazarlaması, markaların sürdürülebilirliği için önem arz ederken, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tüketiciye ulaşmak kolaylaşmış ve markalaşmanın önemi artmıştır. Türk moda kimliğinin oluşumu tarihsel gelişmelere bağlı olarak şekillenmiş, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte hem giyim hem toplumsal yaşamda büyük dönüşümler yaşanmıştır. Bu çalışmada, Türk moda tarihine dair bir inceleme gerçekleştirilerek, markaların gelişim süreci ve toplumdaki yeri üzerinde durulmuştur. Ayrıca, moda markalarının toplumsal ihtiyaçlardan nasıl doğduğu ve bu taleplerin zaman içinde nasıl değiştiği üzerinde durulmuştur. Günümüz marka anlayışında, markaların sadece birer isimden ibaret olmadığı, kişilikleri olduğu ve tüketicilerle deneyime dayalı bir bağ kurduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, Carl Jung'un arketipsel yaklaşımı, marka anlayışını farklı bir boyuta taşımıştır. Bu çalışma, 1923 yılından itibaren kurulan Türk moda markalarını ve kimliklerini açıklayarak, seçilen markaları on iki arketip yaklaşımına göre analiz etmektedir. Bu analiz, markaların hedef kitleleriyle kurduğu duygusal bağları ve marka konumlandırmalarını arketipsel perspektiften değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of fashion is not limited to clothing but is also linked to individuals' lifestyles. The success of fashion brands depends on their acceptance by the target audience. At this point, fashion marketing, which develops in integration with general marketing, comes into play. While fashion marketing is crucial for the sustainability of brands, the advancement of technology has made it easier to reach consumers, thus increasing the importance of branding. The formation of Turkish fashion identity has been shaped by historical developments; with the proclamation of the Republic, significant transformations occurred in both clothing and social life. This study examines Turkish fashion history, focusing on the development process of brands and their place in society. Furthermore, it explores how fashion brands emerged from social needs and how these demands changed over time. In contemporary brand understanding, it's observed that brands are not merely names but possess personalities and establish experiential bonds with consumers. In this context, Carl Jung's archetypal approach has elevated brand understanding to a different dimension. This study explains the identities of Turkish fashion brands established since 1923 and analyzes selected brands according to the twelve archetypes approach. This analysis aims to evaluate the emotional connections brands form with their target audiences and their brand positioning from an archetypal perspective.