Sezaryen doğumda uygulanan cerrahi sonrası gelişmiş iyileşme (ERAS) yaklaşımının annelerin oksidatif stres seviyeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The impact of enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol on maternal oxidative stress levels following cesarean delivery
  1. Tez No: 979605
  2. Yazar: BİLAL BEREN YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Sonrası Hızlı İyileşme, Oksidatif Stres, Sezaryen Doğum, Enhanced Recovery After Surgery, Oxidative Stress, Cesarean Section
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, planlı sezaryenlerde uygulanan Cerrahi Sonrası Gelişmiş İyileşme (ERAS) protokolünün cerrahi stres yanıtı üzerindeki etkisini, oksidatif stres biyobelirteçleri aracılığıyla değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif kontrollü çalışmaya 51 ERAS protokolü uygulanan, 51 rutin bakım hastası dahil edildi. Her hastadan preoperatif ve postoperatif 6. saatte alınan kan örneklerinde TOS (Toplam Oksidan Statü), TAS (Toplam Antioksidan Statü), FRAP (Ferrik Redükte Edici Antioksidan Güç) ve İMA (İskemi Modifiye Albümin) düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Preoperatif oksidatif stres biyobelirteçleri bakımından istatistik anlamlı fark saptanmazken ERAS grubunda postoperatif TAS (p < 0,001) ve FRAP (p < 0,001) düzeyleri daha yüksek, TOS (p = 0,002) ve İMA (p = 0,001) düzeyleri daha düşük bulundu. Postoperatif dönemde her iki grupta TAS ve FRAP düzeylerinde azalma, TOS ve İMA düzeylerinde artış izlendi. Preoperatif-postoperatif değişimler ERAS grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulundu (TAS p<0,001; TOS p=0,013; FRAP p<0,001; İMA p<0,001). Sonuç: Çalışmamız, ERAS protokolünün sezaryen sonrası cerrahi stresin biyokimyasal yansıması olan oksidatif stres yanıtını baskıladığını göstermektedir. Klinik bulgulara ek olarak, oksidatif stres biyobelirteçlerinde de ERAS'ın etkileri ortaya koyulmuştur. ERAS protokolünün sezaryen sonrası standart bakım süreçlerinde uygulanmasının oksidatif stres yanıtını azaltarak iyileşmeyi destekleyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the impact of the Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol on the surgical stress response in elective cesarean deliveries, using oxidative stress biomarkers. Methods: A total of 51 patients who underwent ERAS protocol and 51 routine care patients were included in this prospective, controlled study. TOS (Total Oxidant Status), TAS (Total Antioxidant Status), FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), and IMA (Ischemia Modified Albumin) levels were assessed in blood samples taken from each patient preoperatively and at the sixth postoperative hour. Results: No differences were observed between the groups according to preoperative biomarker levels. Postoperatively, TAS (p<0.001) and FRAP (p<0.001) levels were significantly higher in the ERAS group, whereas TOS (p=0.002) and IMA (p=0.001) levels were significantly lower. In both groups, postoperative decreases in TAS and FRAP and increases in TOS and IMA were observed; however, these perioperative changes were significantly lower in the ERAS group compared with controls (TAS p<0.001; TOS p=0.013; FRAP p<0.001; IMA p<0.001). Conclusion: Our findings demonstrate that the ERAS protocol mitigates the biochemical manifestation of surgical stress by attenuating oxidative stress responses following cesarean delivery. In addition to clinical benefits, ERAS was shown to exert favorable effects on oxidative stress biomarkers. These results suggest that integration of ERAS into routine perioperative care for cesarean delivery may reduce oxidative stress and promote enhanced maternal recovery.