Serum endometase/MMP-26 düzeyinin tubal ektopik gebelikteki rolü
The role of serum endometase/MMP-26 levels in tubal ectopic pregnancy
- Tez No: 979607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN GÜNEŞ ELÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, endometaz, mmp-26, invazyon, Ectopic pregnancy, endometase, MMP-26, invasion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ektopik gebelik fertilize ovumun uterusun endometrium kavitesi dışında herhangi bir yere implante olmasıdır. Tanı sıklıkla transvajinal ultrasonografi (TVUSG) ve seri beta-human koryonik gonadotropin (β-hCG) ölçümleri ile konulur. Tanıdaki gecikmeler ve tedavideki uygun olmayan yaklaşımlar, artmış morbidite ve mortalite ile ilişkilidir.Bu çalışmanın amacı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde ektopik gebelik tanısı konulan olgularda serum endometase/Matriks Metalloproteinaz-26(MMP-26) düzeylerini belirleyerek, bu enzimin ektopik gebelik gelişimindeki rolünü incelemek, tubal ektopik gebelik olgularında ve kontrol grubundaki sağlıklı gebeliği olan olgularda Maternal Serum Endometase/MMP-26 düzeylerinin saptanması ,tubal ektopik gebelikteki erken tanı ve prognozla ilişkisinin belirlenmesi ve klinik açıdan öneminin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, 25 Ağustos 2025-30 Eylül 2025 tarihleri arasında tubal ektopik gebelik tanısı almış hastalar ve ilk trimester sağlıklı intrauterin gebeliği olan olgularıın içinden dahil edilme kriterlerine uygun vakalar seçilerek analiz edildiği prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya tubal ektopik gebelik tanısı alan 36, kontrol grubu olarak ise ilk trimester intrauterin gebeliği olan 36 hasta dahil edildi. Etik kurul onayından sonra, çalışmaya dahil edilen hastaların Serum MMP-26 düzeyleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay(ELISA) yöntemi ile ölçüldü ve βhCG düzeyleri kaydedildi. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel testlerle yapıldı. MMP-26'nın tanısal değerini belirlemek amacıyla ROC eğrisi analizi uygulandı. Bulgular: Ektopik gebelik grubunda yer alan katılımcıların serum MMP-26 düzeyleri kontrol grubunda yer alan katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak yüksek saptanmıştır (Ektopik gebelik: 2,92(1,44-48,93), Kontrol grubu:1,80(0,004-28,87)) (p<0,05). x Serum MMP-26 değerlerine ilişkin ROC eğrisi altında kalan alan 0,718 olarak (%95 Güven Aralığı: 0,598-0,837) saptanmış olup ektopik gebelik ve kontrol gruplarını ayırt etmede serum MMP-26 değerlerine ait en iyi kesim noktası 1,82 olarak tespit edilmiştir. Serum endometase değerlerinin bu noktadaki sensitivitesi 88,9%, spesifisitesi 52,3%'dür. Araştırma kapsamında yer alan ektopik gebelik ve kontrol grupları demografik veriler bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Çalışmaya dahil edilen hastaların serum MMP-26 değerleri ile demografik veriler arasında korelasyon saptanmamıştır (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, serum MMP-26 düzeylerinin ektopik gebelik olgularında anlamlı derecede yüksek olduğunu dolayısıyla serum endometaz ölçümünün noninvaziv, hızlı ve kolay uygulanabilir bir biyobelirteç olarak ektopik gebelik tanısında yardımcı bir test olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak bulgularımızın daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ectopic pregnancy is defined as the implantation of a fertilized ovum outside the uterine endometrial cavity. Diagnosis is typically made using transvaginal ultrasonography (TV-USG) and serial measurements beta-human chorionic gonadotropin (β-hCG). Delays in diagnosis and inappropriate management are associated with increased morbidity and mortality. This study aimed to determine the serum levels of Endometase/Matrix Metalloproteinase-26 (MMP-26) in patients diagnosed with ectopic pregnancy at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic, to investigate the role of this enzyme in the pathogenesis of ectopic pregnancy, to detect maternal serum Endometase (MMP-26) levels in cases of tubal ectopic pregnancy and in a healthy control group, and to determine its relationship with early diagnosis, prognosis, and clinical significance in tubal ectopic pregnancy. Material and Methods: This was a prospective study conducted at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic between August 25, 2025, and September 30, 2025. Cases diagnosed with tubal ectopic pregnancy and cases with healthy first-trimester intrauterine pregnancy were selected and analyzed according to the inclusion criteria. The study included 36 patients diagnosed with tubal ectopic pregnancy and 36 patients with first-trimester intrauterine pregnancy as the control group. Following ethical committee approval, serum MMP-26 levels were measured using the ELISA method, and beta-hCG levels were recorded. Intergroup comparisons were performed using appropriate statistical tests. ROC curve analysis was applied to determine the diagnostic value of MMP-26. Results: Serum Endometase levels in the ectopic pregnancy group were found to be statistically significantly higher compared to the participants in the control group (Ectopic Pregnancy: 2.92 (1.44-48.93), Control Group: 1.80 (0.004-28.87)) (p<0.05). The area under the ROC curve for serum Endometase values was determined to be 0.718 (95% Confidence Interval: 0.598-0.837), and the optimal cut-off point for serum MMP- xii 26 values to distinguish between the ectopic pregnancy and control groups was determined as 1.82. At this cut-off point, the sensitivity and specificity of serum MMP26 values were 88.9% and 52.3%, respectively. The ectopic pregnancy and control groups included in the study did not show a statistically significant difference in terms of demographic data (p>0.05). No correlation was found between serum MMP-26 levels and demographic data of the patients included in the study (p<0.05). Conclusion: This study demonstrates that serum MMP-26 levels are significantly elevated in ectopic pregnancy cases, suggesting that the measurement of serum Endometase can be used as an auxiliary test in the diagnosis of ectopic pregnancy as a non-invasive, rapid, and easily applicable biomarker. However, our findings need to be validated by larger-scale, multicenter, and prospective studies.