Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda bölgesel güneş enerjisi potansiyelinin farklı yöntemlerle belirlenmesi ve fotovoltaik güneş elektriği üretimi için uygunluk analizi
Determining the regional potential of solar energy using different methods and the feasibility analysis for solar photovoltaic electricity generation in Ankara University Faculty of Agriculture Ayaş Horticultural Research and Experiment Station
  1. Tez No: 979727
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜKSEL ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik üretimi, Fotovoltaik sistemler, Güneş enerjisi, Yenilenebilir enerji, Electricity generation, Photovoltaic systems, Solar energy, Renewable energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nun bölgesel güneş enerjisi potansiyeli farklı yöntem ve veri kaynaklarıyla belirlenmiş, FV elektrik üretimi için uygunluk analizi gerçekleştirilmiştir. GEPA, HELIOSAT, PVGIS, NREL, SOLARGIS, Solar Med Atlas, IRENA, NASA SSE, Global Solar Atlas ve Meteonorm gibi uluslararası geçerliliğe sahip kaynaklardan elde edilen güneş radyasyonu verileri değerlendirilmiştir. Ayrıca istasyona ait iklim koşulları ve elektrik tüketim verileri analiz edilmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gerçekleşen üretim verilerine göre, Ayaş'ta hipotetik olarak planlanan 100 kW gücündeki bir FV sistemin yıllık elektrik üretimi hesaplanmıştır. Bununla birlikte PVsyst 8.2 yazılımı kullanılarak Meteonorm 8.2 ve PVGIS TMY veri setlerine dayalı olarak, farklı panel türleri (monokristal ve polikristal) için sistem performans simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, Ayaş'ın ortalama yıllık global güneşlenme değeri kaynaklara göre 1662 kWh/m² olarak belirlenmiştir. EPDK verilerine göre yıllık elektrik üretimi 154,4 MWh olarak hesaplanmıştır. PVsyst simülasyonlarında ise Meteonorm'a göre monokristal panel ile 169,5 MWh, polikristal panel ile 165,6 MWh; PVGIS TMY'ye göre ise sırasıyla 162,6 MWh ve 158,2 MWh üretim öngörülmüştür. Sistem performans oranı (PR) %85–87 aralığında, basit geri ödeme süresi ise 5,7 yıl olarak bulunmuştur. Ayrıca sistemin 30 yıllık ömrü boyunca PVsyst'e göre 2131,9 ton ve ETKB emisyon faktörüne göre 2961 ton CO₂ salımının önleneceği belirlenmiştir. Teknik, ekonomik ve çevresel bulgular doğrultusunda, Ayaş İstasyonu'nun FV sistem kurulumu açısından uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the regional solar energy potential of the Ayaş Horticultural Research and Practice Station of Ankara University Faculty of Agriculture was determined using various methods and data sources, and a suitability analysis for photovoltaic (PV) electricity generation was conducted. Solar radiation data from internationally recognized sources such as GEPA, HELIOSAT, PVGIS, NREL, SOLARGIS, Solar Med Atlas, IRENA, NASA SSE, Global Solar Atlas, and Meteonorm were evaluated. Additionally, the station's climatic data and electricity consumption records were analyzed. Based on the actual generation data provided by the Energy Market Regulatory Authority (EMRA), the annual electricity generation of a hypothetically planned 100 kW PV system in Ayaş has been calculated. Furthermore, simulations were performed in PVsyst 8.2 software using two different meteorological datasets (Meteonorm 8.2 and PVGIS TMY) and two panel types (monocrystalline and polycrystalline) to assess system performance. As a result, the average annual global horizontal irradiation (GHI) in Ayaş was determined to be 1662 kWh/m². According to EPDK production data, the estimated annual electricity generation was 154.4 MWh. PVsyst simulations indicated annual generation of 169.5 MWh with monocrystalline and 165.6 MWh with polycrystalline panels using Meteonorm data; and 162.6 MWh and 158.2 MWh, respectively, using PVGIS TMY data. The system performance ratio (PR) ranged between 85% and 87%, and the simple payback period was calculated as 5.7 years. Additionally, CO₂ emissions avoided over a 30-year system lifetime were estimated as 2131.9 tons based on PVsyst and 2961 tons according to the Ministry of Energy's emission factor. Based on the technical, economic, and environmental findings, the site was concluded to be suitable for PV system installation.