Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programında kültür aktarımı ve kültür aktarımına dair öğretmen görüşleri
Cultural transmission in the Turkish language and literature course curriculum of the Turkish Century Education Model and teacher's opinions on cultural transmission
- Tez No: 979731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı, eğitim, kültür aktarımı, kültür, program, Turkish language and literature, education, cultural transmission, culture, curriculum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programında kültür aktarımını incelemek ve öğretmenlerin kültür aktarımına dair görüşlerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda program metinleri ve öğretmen görüşlerinde kültür aktarımı konusu incelenmiştir. Yöntem: Çalışma nitel araştırmanın olanaklarından faydalanılarak durum çalışması ile yürütülmüştür. Veriler doküman incelemesi ve yarı yapılandırılmış gözlem formuyla toplanmıştır. Verilerin analizi ise betimsel analiz ve içerik analizi ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada Türk dili ve edebiyatı dersinin kültür aktarımında önemli olduğu Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri tarafından dile getirilmiştir. Öğretmenlere göre Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli programı genel olarak kültür aktarımına hizmet ettiği, fakat materyaller ve ders dışı etkinliklerle desteklenerek geliştirilmesi gerektiği bulgusuna ulaşılmıştır. Programda değerler ve okuryazarlık becerileri içerisinde kültür aktarımına yönelik bulgulara ulaşılmıştır. Uygulama kısmında kültür aktarımını içeren değerlerden yalnızca D19 değerinin baskın olduğu belirlenmiş ve kültür okuryazarlığının kapsamının kültürü tanıma aşamasında olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Programın amaç ve hedefleri kültür aktarımını desteklemektedir, fakat programın içeriğindeki öğrenme-öğretme uygulamaları bölümünde yeterli kültür aktarımı unsurunun bulunmadığı belirlenmiştir. Programın kültür aktarımını amaç edindiği ancak bunu uygulama kısmında yansıtamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the transmission of culture in the“Century of Türkiye”Education Model Turkish Language and Literature curriculum and to identify teachers' perspectives on cultural transmission. To achieve this aim, this study analyzes cultural transmission through curriculum texts and teachers' opinions. Method: This study adopts a case study design within the framework of qualitative research. Data were collected through document analysis and a semi-structured observation form. Descriptive and content analysis methods were employed to analyze the data. Findings: Turkish Language and Literature teachers emphasized that the Turkish Language and Literature course plays a significant role in the transmission of culture. A key finding was that, according to the teachers, the Türkiye Century Maarif Model curriculum generally facilitates cultural transmission, though it requires further development and support through instructional materials and extracurricular activities. Cultural transmission was observed within the values and literacy skills components of the curriculum. Regarding implementation, only the value D19, which encompasses cultural transmission, was found to be prominent, and the scope of cultural literacy was largely at the stage of recognizing or introducing culture. Conclusions: The objectives and goals of the curriculum support cultural transmission; however, it was found that the teaching and learning practices within the curriculum do not contain sufficient elements of cultural transmission. It was concluded that while the curriculum aims to promote cultural transmission, this goal is not adequately reflected in the implementation phase.