Hizmet işletmeleri olan otellerde maliyet muhasebesi kullanım düzeyi
Level of usage of cost accounting in hotels as service businesses
  1. Tez No: 979730
  2. Yazar: HALİL MERT ŞÖHRET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Turizm, İşletme, Finance, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım maliyetleri, Genel muhasebe, Maliyet muhasebesi, Distribution costs, General account, Cost accounting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm işletmelerinde ve özellikle otellerde maliyet muhasebesinin kullanımına ilişkin kanıtlar sınırlı olmasına rağmen otelcilik yönetimine ve özellikle otellerde ve turizm endüstrisinde maliyet muhasebesi uygulamalarına aktif bir ilgi vardır. Araştırmacılara göre konaklama maliyet muhasebesi uygulamalarında çok az yenilik meydana gelmiştir. Gider analizi herhangi bir işletme faaliyetinde çok önemlidir, çünkü bu alanda tüketim ve girdi kullanımına bağlı olarak bir dizi ekonomik olay meydana gelir. Ürün rekabetçiliği ve faaliyet verimliliği, girdilerin tüketilme ve kullanılma şekline bağlıdır. Üretim maliyetlerinin mümkün olduğu ölçüde azaltılması her işletmenin öncelikli hedefidir. Bu nedenle maliyet oluşumuna katkıda bulunan ana gider kategorilerinin detaylı bir analizinin yapılması gerekmektedir. Maliyet sistemlerine göre sabit giderler, dönem maliyetlerini etkileyen tek bir kütle gibi ele alınır ve maliyet taşıyıcılarına dağıtılmaz. Bu nedenle mal, iş veya hizmetin ürün maliyeti hesaplanırken sabit giderler dikkate alınmaz, doğrudan ilgili dönemin gelir tablosuna aktarılır. Basitleştirilmiş doğrudan maliyetleme yönteminde yalnızca değişken maliyetler dikkate alınır ve maliyet taşıyıcılarına dağıtılır. Bu çalışmada ise temel amaç otellerde kullanılan maliyet sistemini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Although there is limited evidence on the use of cost accounting in tourism businesses and especially in hotels, there is an active interest in hotel management and especially in cost accounting applications in hotels and the tourism industry. According to researchers, there has been very little innovation in accommodation cost accounting applications. Expense analysis is very important in any business activity, because in this area, a series of economic events occur depending on the consumption and use of inputs. Product competitiveness and operational efficiency depend on the way inputs are consumed and used. Reducing production costs to the extent possible is the primary goal of every business. Therefore, a detailed analysis of the main expense categories contributing to cost formation is necessary. According to cost systems, fixed expenses are treated as a single mass affecting period costs and are not distributed to cost carriers. Therefore, fixed expenses are not taken into account when calculating the product cost of goods, work or services, and are transferred directly to the income statement of the relevant period. In the simplified direct costing method, only variable costs are taken into account and distributed to cost carriers. The main purpose of this study is to examine the cost system used in hotels.