Başarma ihtiyacının girişimcilik niyeti üzerindeki etkisi: Erzurum Teknoloji Geliştirme Bölgesi örneği
The effect of need for achievement on entrepreneurial intention: Erzurum Technology Development Zone example
- Tez No: 979735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KÜRŞAT TİMUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın yeni girişimcilik, Lean startup
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin başarma ihtiyacının girişimcilik niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. The Erzurum Technology Development Zone was selected as the research universe for the study. Başarma ihtiyacının alt boyutları olan hırslanma ve başarıya inanma, üstünlük ve farklı olma, odaklanma ve kişisel sorumluluk alma ile girişimcilik niyeti arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Girişimcilik kavramının ekonomik ve bireysel kalkınma açısından taşıdığı önem doğrultusunda, girişimcilik niyetinin bireysel motivasyon faktörleriyle olan bağı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda yapılan korelasyon ve regresyon analizleri, başarma ihtiyacının ve alt boyutlarının girişimcilik niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. En yüksek ilişki kişisel sorumluluk alma ile girişimcilik niyeti arasında tespit edilmiştir. Regresyon analizinde başarma ihtiyacının girişimcilik niyetinin %32'sini, hırslanma ve başarıya inanmanın %24'ünü, üstünlük ve farklı olmanın %25'ini, odaklanmanın %20'sini, kişisel sorumluluk almanın ise %29'unu açıkladığı belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde, cinsiyet ve yaş değişkenlerinin girişimcilik niyeti üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu; erkeklerin ve 40-49 yaş aralığındaki bireylerin girişimcilik niyeti düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eğitim düzeyine göre anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Girişimci bir kişiliğe sahip olduğunu düşünen bireylerin ve ileride kendi işini kurmayı çok isteyenlerin girişimcilik niyeti ve başarma ihtiyacı ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular, girişimcilik niyetinin başarma ihtiyacı ve alt boyutlarıyla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymakta; bireysel motivasyon unsurlarının girişimcilik sürecinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of individuals' need for achievement on entrepreneurial intention. Erzurum Technology Development Zone was selected as the sample in the study. The relationships between the sub-dimensions of need for achievement such as ambition and belief in success, superiority and being different, focusing and taking personal responsibility and entrepreneurial intention were analyzed. In line with the importance of entrepreneurship concept in terms of economic and individual development, the link between entrepreneurial intention and individual motivation factors was tried to be evaluated. Quantitative method was adopted in the study and questionnaire technique was used as a data collection tool. Correlation and regression analyses conducted in line with the obtained data revealed that need for achievement and its sub-dimensions have a significant and positive effect on entrepreneurial intention. The highest relationship was found between taking personal responsibility and entrepreneurial intention. In the regression analysis, it was determined that the need to succeed explained 32% of entrepreneurial intention, ambition and belief in success explained 24%, superiority and being different explained 25%, focus explained 20%, and taking personal responsibility explained 29%. Analyzes conducted by demographic variables revealed that gender and age variables significantly impacted entrepreneurial intention, with men and individuals aged 40-49 having higher levels of entrepreneurial intention. No significant difference was observed by educational background. Individuals who believe they have an entrepreneurial personality and those who strongly desire to start their own business in the future have been found to have higher average entrepreneurial intentions and the need for achievement. The findings reveal that entrepreneurial intention is closely related to the need for achievement and its sub-dimensions, demonstrating that individual motivational factors play a decisive role in the entrepreneurial process.