Yeniden markalamanın tüketici kafa karışıklığı ve marka değeri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the impact of rebranding on consumer confusion and brand equity
- Tez No: 979774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR DELİGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ana marka, Parent brand
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Yeniden markalama kavramı bir işletmenin ismini, logosunu, görsel kimliğini veya konumlandırmasını değiştirerek markasını yeniden inşa etme veya tanımlama süreci olarak tanımlanmaktadır. Tüketici kafa karışıklığı benzer markalar, bilgi fazlalığı veya belirsizlik nedeniyle tüketicilerin doğru karar verme sürecinde yaşadığı zihinsel karışıklığı ifade etmektedir. Marka değeri ise tüketicilerin bir markaya yüklediği algılanan kalite, güven, sadakat ve farkındalık gibi unsurlardan oluşan toplam değerdir. Tez çalışması yeniden markalama stratejilerinin tüketici kafa karışıklığı ve marka değeri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış ve geçerliliği test edilmiş üç farklı ölçek (Plewa, vd., 2011; Walsh, vd., 2007; Kim, vd., 2001) kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Erzurum ilinde yaşayan 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen katılımcılardan 442 geçerli anket toplanmış ve analizlerde kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 ve AMOS 24 programlarıyla analiz edilmiş; açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA), güvenilirlik analizi, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, yeniden markalama algısının tüketici kafa karışıklığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Benzer şekilde, yeniden markalamanın marka değeri üzerindeki etkisi de anlamlı bulunmamıştır. Ölçekler güvenilir bulunmuş (Cronbach's Alpha > .70), DFA sonuçları modelin geçerli olduğunu doğrulamıştır. Bu doğrultuda, araştırmada test edilen hipotezler istatistiksel olarak desteklenmemiş ve reddedilmiştir. Çalışma, yeniden markalama stratejilerinin tüketici nezdinde kafa karışıklığı ya da marka değerinde belirgin bir değişime yol açmadığını ortaya koymuştur. Bu durum, markanın yeniden konumlandırma sürecinde yürütülen iletişim faaliyetlerinin, tüketici algısını etkileyebilecek düzeyde yeterli olmadığını ya da tüketicilerin bu tür değişimlere karşı daha esnek yaklaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Rebranding is conceptualized as a strategic process involving the reconstruction or redefinition of a brand through modifications in elements such as the company's name, logo, visual identity, or market positioning. Consumer confusion refers to the cognitive disorientation experienced by individuals during decision-making, which often arises from factors such as brand similarity, excessive information, or perceived uncertainty. Brand equity, on the other hand, represents the overall value associated with a brand, encompassing dimensions such as perceived quality, consumer trust, brand loyalty, and brand awareness. The primary objective of this thesis is to investigate the impact of rebranding strategies on consumer confusion and brand equity. A survey method was employed as the data collection technique, utilizing three previously validated measurement scales (Plewa et al., 2011; Walsh et al., 2007; Kim et al., 2001). The study sample comprised individuals aged 18 years and above residing in the province of Erzurum. Using a convenience sampling approach, a total of 442 valid questionnaires were collected and included in the analyses. Data were analyzed through SPSS 25 and AMOS 24 software, employing a range of statistical techniques, including exploratory factor analysis (EFA), confirmatory factor analysis (CFA), reliability analysis, correlation analysis, and regression analysis to test the proposed research model and hypotheses. The findings reveal that rebranding perception does not exert a statistically significant influence on consumer confusion. Similarly, the effect of rebranding on brand equity was also found to be insignificant. The reliability of the measurement scales was confirmed, with Cronbach's alpha values exceeding .70, indicating acceptable internal consistency. Furthermore, the results of the confirmatory factor analysis (CFA) supported the validity of the proposed measurement model. Consequently, the hypotheses formulated in the study were not statistically supported and were therefore rejected. The study revealed that rebranding strategies neither cause significant consumer confusion nor lead to a notable change in brand equity. This finding suggests two possible interpretations: first, the communication activities implemented during the brand repositioning process may have been insufficient to influence consumer perceptions; alternatively, consumers may exhibit a greater degree of flexibility and adaptability toward such changes in brand identity.