The impact of climate change agreements on international trade
İklim değişikliği anlaşmalarının uluslararası ticaret üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 979773
  2. Yazar: ZAINEB BOUSTATA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPEREN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Climate change, international trading, CBAM, WTO, The climate policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, küresel ticaret ile iklim değişikliği arasındaki giderek karmaşıklaşan ilişkiyi kapsamlı biçimde incelemekte; uluslararası iklim anlaşmalarının ticaret politikası oluşturma süreçlerini nasıl etkilediğine ve küresel piyasalardaki düzenleyici çerçeveleri ile eğilimleri nasıl yeniden şekillendirdiğine odaklanmaktadır. Araştırma, iklim değişikliğinin bilimsel temellerini netleştirerek, buna neden olan insan kaynaklı etkenleri ele almakta ve acil siyasi müdahale gerektiren çevresel sonuçları gözden geçirmektedir. Ardından, Kyoto Protokolü, Paris Anlaşması ve Kigali Değişikliği gibi kilit anlaşmaları analiz ederek çok taraflı iklim yönetişiminin gelişimini izlemektedir. Bu anlaşmalar yalnızca emisyon azaltım hedefleri koymakla kalmamış, aynı zamanda çevresel boyutların uluslararası ekonomik yönetişim yapısına entegrasyonuna da katkı sağlamıştır. Çalışma, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki“ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar”ilkesini öne çıkarırken, iklim taahhütlerindeki farklılıkları ve bunların ticaret adaleti ile ekonomik rekabet gücü üzerindeki etkilerini de vurgulamaktadır. Araştırma, karbon fiyatlandırma mekanizmalarının, emisyon ticaret sistemlerinin ve sınırda karbon düzenleme mekanizmalarının (CBAM) uluslararası ticaret üzerindeki artan etkilerini ayrıntılı biçimde tartışmaktadır. Bu araçlar küresel ölçekte emisyonları azaltmayı hedeflerken, özellikle ihracata bağımlı gelişmekte olan ülkeler için adil piyasa erişimi ve düzenlemelere uyum bakımından çeşitli zorluklar da doğurmaktadır. Bu bağlamda tez, ticaretin serbestleştirilmesi hedefleri ile çevrenin korunması gerekliliklerini uzlaştırmadaki kritik rolü nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) konumunu ele almaktadır. Özellikle belirli çevresel istisnalara imkân tanıyan GATT'ın XX. Maddesi çerçevesinde hukuki boyutlar analiz edilmekte; çevresel yükümlülüklerle serbest ticaret ilkeleri arasındaki artan gerilimi gösteren yakın tarihli uyuşmazlık davaları da tartışılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, başta Avrupa Birliği ve büyük sanayileşmiş ülkeler tarafından benimsenen iklim politikalarının, küresel ticaretin genel yapısı, yatırım akışları ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Ayrıca iklim ve ticaret gündemleri arasındaki uyum veya uyumsuzluk düzeyini analiz ederek ticaret blokları ve ekonomik ittifakların geleceğini öngörmeyi amaçlamaktadır. Karbon Sınırda Düzenleme Mekanizması (CBAM) gibi, ticaret meselelerini çevresel sürdürülebilirlikle ilişkilendirmede kullanılan araçların rekabet gücüne zarar vermeksizin sürdürülebilir ticareti teşvik etmedeki etkinliği de değerlendirilmektedir. Tez ayrıca, bu alandaki araştırma ve yönetişim gelişmelerini izlemek amacıyla bibliyometrik yaklaşımla önceki literatür ve çalışmalara ilişkin analitik bir derleme ile ilgili uluslararası politika incelemesini içermektedir. Analize pratik bir boyut kazandırmak için, ticaretle bağlantılı iklim düzenlemelerinden en çok etkilenen alanlardan biri olan ulaştırma ve lojistik sektöründe uygulamalı bir vaka incelenmektedir. Bu bölüm, şirketlerin emisyon açıklaması, karbon muhasebesi ve sınır ötesi düzenleyici eşgüdüm gibi gerekliliklere nasıl yanıt verdiğine odaklanarak, sanayi sektörünün iklim ve ticaret gerekliliklerini entegre etmeye ne kadar hazır olduğuna dair daha derin bir anlayış sunmakta; adil ve sürdürülebilir bir dönüşümün sağlanması için daha fazla geliştirilmesi gereken iyi uygulamaları ve politikaları öne çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with a comprehensive study of the increasingly complex relationship between global trade and climate change, focusing on how international climate agreements influence trade policy formulation and reshape regulatory frameworks and trends in global markets. The research begins by clarifying the scientific foundations of climate change, by addressing the human factors causing it, and reviewing the environmental repercussions that require urgent political intervention. It then moves on to track the development of multilateral climate governance, by analyzing key agreements such as the Kyoto Protocol, the Paris Agreement, and the Kigali Amendment, which not only set emissions reduction targets, but also contributed to integrating environmental dimensions into the international economic governance structure. The study highlights the principle of common but differentiated responsibilities between developed and developing countries and also highlights the differences in climate commitments and their implications for trade justice and economic competitiveness. The research discusses in detail the increasing effects of carbon pricing mechanisms, emissions trading systems, and carbon adjustment mechanisms at borders on international trade. While these tools aim to reduce emissions globally, they also pose challenges related to fair market access and regulatory compliance, especially for export-dependent developing countries. In this context, the thesis reviews the pivotal role played by the WTO in reconciling the objectives of trade liberalization with the requirements of environmental protection. The legal aspects are analysed, especially as provided for in Article XX of GATT, which allows certain environmental derogations, together with a discussion of recent cases of dispute which show the growing tension between environmental obligations and the principles of free trade. The study aims mainly to assess the extent to which climate policies, especially those adopted by the European Union and major industrialized countries, affect the general structure of global trade, investment flows, and supply chains. It also seeks to anticipate the future of trade blocs and economic alliances by analyzing the level of compatibility or discrepancy between climate and trade agendas. It assesses the effectiveness of instruments used to link trade issues with environmental sustainability, such as the Carbon Border Adjustment Mechanism, in promoting sustainable trade without harming competitiveness. The thesis also includes an analytical review of previous literature and studies using the bibliometric approach, along with a review of relevant international policies, with the aim of monitoring research and governance developments in this field. To give the analysis a practical nature, the study examines an applied case in the transport and logistics sector, which is one of the sectors most affected by trade-related climate regulations. This part of the study focuses on how companies respond to requirements such as emissions disclosure, carbon accounting, and cross-border regulatory coordination, providing a deeper understanding of the industrial sector's readiness to integrate climate and trade requirements, and highlighting best practices and policies that need further development to ensure a just transition.