Personel güçlendirmenin iş yeri yalnızlığına etkisi
The effect of staff empowerment on workplace loneliness
- Tez No: 979781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA KAYAPALI YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, İş Yeri Yalnızlığı, Rekabet Avantajı, Employee Empowerment, Workplace Loneliness, Competitive Advantage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, artan rekabet ve iş dünyasındaki hızlı değişimler örgütleri merkezi karar verme süreçlerinden uzaklaştırıp daha hızlı çözüm bulabilen, stratejik düşünebilen ve sorumluluk alabilen çalışanlarla birlikte karar verme süreçlerine yönlendirmektedir. Bu araştırmada, çalışanların güçlendirilmesinin iş yeri yalnızlığını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu özel sektörde çalışan 501 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, uygun örneklem yöntemiyle online olarak toplanmıştır Araştırmanın sonuçlarına göre, personel güçlendirmenin iş yeri yalnızlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Özellikle, çalışanların güçlendirilmesinin duygusal ve sosyal yalnızlık üzerindeki etkilerinin güçlü olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, çalışanların güçlenmesinin iş yerinde hissettikleri yalnızlıkla başa çıkmalarında önemli bir etki yaratabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization, increasing competition and rapid changes in the business world are moving organizations away from centralized decision-making processes and towards decision-making processes with employees who can find faster solutions, think strategically and take responsibility. This study investigated how employee empowerment affects workplace loneliness. The study group consists of 501 people working in the private sector. The research data was collected online using the convenience sampling method. According to the results of the study, it was determined that employee empowerment has a significant effect on workplace loneliness. In particular, it was determined that the effects of employee empowerment on emotional and social loneliness are strong. These results reveal that employee empowerment can have a significant effect on coping with the loneliness they feel at work.