Kadın cinayetlerinin çok boyutlu belirleyicileri: Seçilmiş Avrupa ülkeleri üzerine panel veri ve dalgacık kantil analizi
Multidimensional determinants of femicide: Panel data and wavelet quantile analysis in selected European countries
  1. Tez No: 979795
  2. Yazar: ÖMER FARUK TEKMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKERİM KARAASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Ekonometri, Statistics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonometri, Kadın cinayeti, İstatistik, Econometrics, Femicide, Statistics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, 2003–2021 döneminde 24 Avrupa ülkesine ait panel verileri kullanarak kadın cinayetlerinin yapısal belirleyicilerini analiz etmektedir. Çalışma, sosyo-demografik, ekonomik, siyasal katılım, hukuki ve sosyal risk faktörlerini bir arada ele alarak çok boyutlu bir yaklaşım geliştirmiştir. Panel veri analizinde ikinci nesil yöntemler (CCE-MG, DCCE-MG, Westerlund eşbütünleşme testi) ile dalgacık kantil regresyon ve korelasyon analizleri (WQC, WQR) birlikte kullanılarak hem uzun dönemli ilişkiler hem de farklı kantil düzeylerinde dağılımsal etkiler incelenmiştir. Bulgular, ergen doğurganlık ve anne ölüm oranlarının kadın cinayetleri üzerinde güçlü ve pozitif etkiler yarattığını; kamu sağlık harcamalarının koruyucu, gayri safi yurtiçi hasıla değişkeninin ise beklenen yönde ancak istatistiksel olarak zayıf bir etki sergilediğini göstermektedir. Kadınların parlamentodaki temsili ve hukuki haklara erişimi, cinayet oranlarını anlamlı biçimde azaltan kurumsal göstergeler olarak öne çıkarken, alkol tüketimi ve enflasyon gibi sosyal risk faktörleri özellikle yüksek cinayet seviyelerinde şiddet oranlarını artırıcı yapısal etkiler göstermektedir. Çalışma, kadın cinayetlerinin yalnızca cezai yaptırımlarla sınırlandırılamayacağını; eğitim, istihdam, siyasal temsil, sağlık ve hukuk alanlarını kapsayan bütüncül politikalarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis analyzes the structural determinants of femicide using panel data from 24 European countries over the period 2003–2021. The study developed a multi-dimensional approach by addressing socio-demographic, economic, political participation, legal, and social risk factors together. In panel data analysis, second-generation methods (CCE-MG, DCCE-MG, and the Westerlund cointegration test) were used in conjunction with wavelet quantile regression and correlation analyses (WQC and WQR) to examine both long-term relationships and distributional effects at different quantile levels. The findings indicate that adolescent fertility and maternal mortality rates have a strong and positive impact on femicide, while public health expenditure has a protective effect and the gross domestic product variable has the expected but statistically weak impact. Women's representation in parliament and access to legal rights stand out as institutional indicators that significantly reduce murder rates, while social risk factors such as alcohol consumption and inflation have structural effects that increase violence rates, especially at high levels of murder. The study reveals that femicide cannot be limited to criminal sanctions alone; it must be supported by holistic policies encompassing education, employment, political representation, health, and legal fields.