Yükseköğretim öğrencilerinin mezhep algısı (Yalova Üniversitesi örneği)
Perceptions of sects among higher education students (The case of Yalova University)
  1. Tez No: 979808
  2. Yazar: KERİM KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din algısı, Din eğitimi, Mezhepler, Perception of religion, Religious education, Sects
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Yalova Üniversitesi'nde öğrenim gören 18-28 yaş arası üniversite öğrencilerinin mezhepler hakkındaki bilgi düzeylerini, mezhebi aidiyet biçimlerini ve diğer mezheplere karşı geliştirdikleri tutumları, hoşgörü ve önyargı düzeyleriyle birlikte değerlendirilerek çok boyutlu bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, öğrencilerin demografik özellikleri, dini eğitim geçmişleri ve dindarlık düzeyleri ile mezhep algıları arasındaki ilişkileri betimsel düzeyde ortaya koymayı hedeflemiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yapılandırılmış 40 sorudan oluşan bir anket formu aracılığıyla toplanmış, elde edilen veriler analiz edilmiş, bulgular frekans ve yüzde dağılımları 39 farklı grafikle görselleştirilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Yalova Üniversitesi'nin farklı fakültelerinden rastgele seçilen 405 öğrenci oluşturmaktadır. İslami İlimler/İlahiyat alanında öğrenim gören öğrencilerin, araştırma konusuna ilişkin özel bilgi birikimleri nedeniyle bulguları anlamlı ölçüde etkileyebileceği ve genellenebilir sonuçlar açısından sapmalara yol açabileceği değerlendirilerek, söz konusu öğrenci grubu örnekleme dâhil edilmemiştir. Sonuçlar, Yalova Üniversitesi öğrencilerinin mezhep algılarının geleneksel mezhepçi anlayıştan ziyade, daha kapsayıcı, hoşgörülü ve eleştirel bir dini kimlik arayışında olduğunu düşündürmektedir. Araştırma bulguları, din eğitimi kurumlarına, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ve sivil toplum kuruluşlarına, gençlerin ihtiyaçlarına yönelik, hoşgörüyü temel alan ve bilgi eksikliklerini gideren eğitim programları ve bilinçlendirme kampanyaları geliştirilmesi yönünde öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, üniversite gençliğinin mezhepler konusundaki eğilimlerini anlamaya katkı sunmakta ve dinî çeşitlilik, hoşgörü, dini eğitim politikaları gibi alanlara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, through a multidimensional approach, the knowledge levels, forms of sectarian affiliation, and attitudes toward other sects—along with levels of tolerance and prejudice—among university students aged 18–28 studying at Yalova University. The research seeks to descriptively reveal the relationships between students' demographic characteristics, religious education backgrounds, and levels of religiosity in relation to their perceptions of sects. Data were collected via a structured questionnaire consisting of 40 items developed by the researcher. The obtained data were analyzed and interpreted through frequency and percentage distributions, visualized in 39 different graphs. The sample of the study consists of 405 students randomly selected from various faculties at Yalova University. Students enrolled in the fields of Islamic Studies/Theology were excluded from the sample, as it was assessed that their specialized knowledge on the subject could significantly influence the findings and potentially lead to distortions in terms of generalizable results. The findings suggest that students at Yalova University are inclined toward a more inclusive, tolerant, and critically reflective religious identity, rather than a traditionally sectarian perspective. Based on the findings, the study offers recommendations to religious education institutions, the Presidency of Religious Affairs (Diyanet), and civil society organizations for developing educational programs and awareness campaigns that address the needs of youth, foster tolerance, and fill knowledge gaps. This research contributes to a better understanding of university youth's orientations regarding sects and sheds light on topics such as religious diversity, tolerance, and religious education policies.