İç mekanlarda tarım sistemlerinin sürdürülebilirlik ve çevre kontrolü bağlamında incelenmesi
An examination of indoor farming systems in the context of sustainability and environmental control
  1. Tez No: 979896
  2. Yazar: ECEM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mimari, Interior architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Doğal kaynakların sürdürülebilirliği, insan fizyolojisinin bitkisel gıdaya olan gereksinimi ve doğayla mekânsal temas kurma ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, yakın gelecekte bu alanlara ilişkin çeşitli sorunlarla karşılaşılması öngörülmektedir. Tarım arazilerinin kuraklaşması, başarısız tarım politikaları ve ekonomik eşitsizlikler gibi nedenler, gıdaya erişimi güçleştirerek sürdürülebilir üretim modellerine yönelik alternatif arayışları zorunlu kılmaktadır (Schmidhuber & Tubiello, 2007). Bu çalışma, iç mekânlarda akıllı teknolojilerle desteklenen tarım sistemlerinin hem bireysel hem de kamusal kullanım alanlarında sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesi açısından taşıdığı potansiyeli araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada, toprak tarımı, hidroponik, aeroponik, akuaponik ve substrat kültürü sistemlerinin iç mekânlara entegrasyonu değerlendirilmiş; bu sistemlerin iç hava kalitesi, termal, işitsel ve görsel konfor parametreleriyle ilişkisi irdelenmiştir (Deng & Deng, 2018; Dubey & Nain, 2020; HealthPartners Blog, n.d.). Literatür taraması, sistem sınıflandırmaları ve iç mekân örnekleri üzerinden yapılan analizler doğrultusunda, bu teknolojilerin kullanıcı sağlığına katkı sunduğu ve çevresel stres faktörlerini azaltıcı bir rol üstlendiği ortaya konmuştur (Yeang, 2008; Lakhiar et al., 2018). Bu tez altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde kavramsal çerçeve kapsamında sürdürülebilirlik, kentsel tarımda sürdürülebilirlik ve iç mimarlıkta sürdürülebilirlik konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, iç mekânda sürdürülebilir gıda üretim teknolojileri ve iç mekân tarım uygulamalarının çevre kontrol sistemleri bakımından tasarıma etkilerine yönelik genel tanımlar ve ilgili teknolojilere dair alt başlıklara yer verilmiştir. Dördüncü bölüm, araştırma materyali ve yöntemine odaklanmaktadır. Beşinci bölümde elde edilen bulgular değerlendirilmiş, iç mekân örnekleri üzerinden tasarım unsurları analiz edilmiştir. Altıncı ve son bölümde ise çalışmanın genel sonuçları, sınırlılıkları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, iç mekânlarda tarımsal üretimin yalnızca gıdaya erişimi kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda sürdürülebilir yaşam biçimlerinin fiziksel mekâna entegrasyonuna da katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, ekolojik fayda üreten tasarım yaklaşımlarının iç mimarlık disiplini içerisinde bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the sustainability of natural resources, the human physiological need for plant-based nutrition, and the necessity of establishing spatial contact with nature, it is anticipated that various challenges related to these areas will emerge in the near future. Factors such as land degradation, ineffective agricultural policies, and economic inequalities hinder access to food and necessitate the search for alternative, sustainable production models (Schmidhuber & Tubiello, 2007). This study aims to investigate the potential of agricultural systems supported by smart technologies in interior spaces in terms of sustainability and quality of life, both in individual and communal use scenarios. The integration of soil-based farming, hydroponics, aeroponics, aquaponics, and substrate culture systems into interior environments has been evaluated, and their relationship with environmental parameters such as indoor air quality, thermal, auditory, and visual comfort has been examined (Deng & Deng, 2018; Dubey & Nain, 2020; HealthPartners Blog, n.d.). Through literature review, system classifications, and analysis of interior examples, it has been revealed that these technologies contribute to user health and play a mitigating role against environmental stress factors (Yeang, 2008; Lakhiar et al., 2018). This thesis consists of six main chapters. The first chapter outlines the aim, scope, and methodology of the study. The second chapter addresses the conceptual framework and literature review, focusing on sustainability, sustainability in urban agriculture, and sustainability in interior architecture. The third chapter provides definitions and subtopics related to sustainable food production technologies in interior spaces and the influence of interior agricultural applications on environmental control systems in design. The fourth chapter focuses on research material and methodology. The fifth chapter evaluates the findings and analyzes design elements through interior case studies. The sixth and final chapter presents the general conclusions of the study, its limitations, and suggestions for future research. This study demonstrates that agricultural production in interior spaces not only facilitates access to food but also contributes to the integration of sustainable lifestyles into physical space. In this context, it concludes that design approaches generating ecological benefits should be addressed holistically within the discipline of interior architecture