Hava kargo taşımacılık sektöründe çalışan kargo işçilerinin iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının önceliklendirilmesi
Prioritizing occupational health and safety challenges faced by cargo handlers in the air cargo industry
  1. Tez No: 979950
  2. Yazar: ENES ÇIKRIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ETİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Kazalar, Halk Sağlığı, Civil Aviation, Accidents, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi yakalı çalışanlar, Sivil havacılık, İş güvenliği uzmanı, İş kazaları, Blue collar workers, Civil aviation, Occupational safety specialist, Occupational accidents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, özellikle tedarikçiden müşteriye geçiş süreçlerini içeren operasyonlarda ortaya çıkabilecek çeşitli riskler nedeniyle birçok sektörde hayati öneme sahiptir. Küçük ölçekli işletmeler dahi iş yerindeki tehlike ve kazalara maruz kalabilmektedir. Hava kargo sektöründe bu tür riskler, gelen ve giden operasyonları kesintiye uğratarak tedarik zincirini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilmektedir. Küreselleşme ve dış kaynak kullanımı, şirketlerin tedarik zinciri faaliyetlerine daha aktif katılımını teşvik etmekte ve geçiş süreçlerinin karmaşıklığını artırmaktadır. Bu karmaşıklık, çalışanların çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği ile tedarikçi ve yüklenici firmaların güvenlik standartlarına uyumunu etkilemektedir. Bu bağlamda, kuruluşların iş sağlığı ve güvenliğini teşvik eden stratejiler geliştirmesi ve tehlikeleri en aza indirmesi gerekmektedir. Ekipmanların düzenli denetimi ve bakımı da çalışanların güvenli kullanımı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma, hava kargo taşımacılığı sektöründe çalışanların karşılaştığı iş sağlığı ve güvenliği risklerinin önceliklendirilmesini amaçlamaktadır. Havalimanlarında görev yapan on iş sağlığı ve güvenliği uzmanının görüşleri alınarak çok kriterli karar verme yaklaşımı uygulanmıştır. SIWEC yöntemiyle gerçekleştirilen analiz sonucunda, en kritik risklerin makine ve ekipman kaynaklı olduğu, bunu operasyonel ve ergonomik risklerin izlediği belirlenmiştir. Ayrıca insan kaynağı, eğitim ve psikososyal faktörlerin de sektördeki iş sağlığı ve güvenliği sorunlarına önemli ölçüde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational safety is a vital concern across industries, particularly in processes involving transitions from suppliers to customers, where various risks may emerge. Even small enterprises face workplace hazards and accidents. In the air cargo sector, such risks can disrupt inbound and outbound operations, affecting the supply chain directly or indirectly. Globalization and outsourcing have increased companies' involvement in supply chain activities, adding complexity to these transitions. This complexity influences employee working conditions, occupational health and safety, and compliance with safety standards among suppliers and contractors. In this context, organizations must develop strategies to promote workplace health and safety and minimize hazards. Regular inspection and maintenance of equipment are also essential to ensure safe usage. This study aims to prioritize occupational health and safety risks faced by employees in the expanding air cargo transportation sector. A multi-criteria decision-making approach was employed, incorporating the insights of ten occupational health and safety experts working at airports. The SIWEC method was used to analyze and rank the identified risks. The findings indicate that machinery and equipment-related risks are the most critical, followed by operational and ergonomic risks. Additionally, human resource and training-related risks, along with psychosocial factors, were found to significantly impact occupational health and safety in the sector.