Güney Karadeniz kıyısı plajlarının peyzaj değişimi
Landscape change of the southern black sea coast beaches
- Tez No: 980027
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜNEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz kıyıları, Black Sea coasts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Kıyı alanları, tarih boyunca sağladıkları çok yönlü olanak ve servisler ile insanların yerleşim ve kullanım tercihleri açısından cazibe merkezi olmuştur. Kıyı turizmi, birçok ülke için önemli ekonomik gelir kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Özellikle plajlar kıyı turizminin en önemli bileşeni olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak kıyı turizminde karşılaşılan kontrolsüz artış plajlarda peyzaj değişimleri ve taşıma kapasitesinin aşılması gibi çok yönlü sorunları da beraberinde getirmiştir. Türkiye, coğrafi konumunun sunduğu avantajlarla birlikte önemli bir kıyı zenginliğine sahiptir. Son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde gözlemlenen iklimsel değişimler, yükselen ortalama sıcaklık ve artan güneşli gün sayısı, bölgede kıyı turizm faaliyetlerini canlandırmıştır. Tüm bu konular dikkate alındığında bu çalışmada, Güney Karadeniz kıyısında bulunan 15 mavi bayraklı plaj ve yakın çevresinin 1984-1985 ve 2021 yılları arasındaki arazi örtüsü değişimleri incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre geçirimsiz yüzey sınıfında gözlemlenen artışlar, incelenen tüm plaj alanlarının antropojenik baskılara maruz kaldığını göstermiştir. Bununla birlikte söz konusu plajların taşıma kapasitesini aşan düzeylere ulaştığı da arazi gözlemleri ile tespit edilmiştir. Plajların korunması ve geliştirilmesinde, tüm paydaşların etkin katılımını sağlayan yönetim stratejilerinin geliştirilmesi gerektiği önerilmiştir. Ayrıca arazi kullanım değişimlerinin, peyzaj değişimleri bağlamında sürekli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Coastal areas, with diverse opportunities and services, have historically been centers of attraction for people's settlement and usage. Coastal tourism stands out as a significant source of economic income for many countries. Beaches, in particular, stand out as the most important component of coastal tourism. However, the uncontrolled growth in coastal tourism has brought about multifaceted problems such as landscape changes and exceeding carrying capacity on beaches. Due to geographic location, Türkiye possesses a significant coastal wealth. In recent years, climatic changes, rising average temperatures, and an increasing number of sunny days observed in the Black Sea Region have revitalized coastal tourism activities. Considering all these issues, this study examined land cover changes for 15 Blue Flag beaches and their surrounding areas on the Southern Black Sea Coast between 1984-1985 and 2021. According to the study's results, observed increases in impervious surface class indicated that all beach areas studied were exposed to anthropogenic pressures. Furthermore, field observations also indicated that these beaches had reached levels exceeding their carrying capacity. It was recommended that management strategies that ensure the effective participation of all stakeholders in the protection and development of beaches should be developed. It was also emphasized that land use changes should be continuously monitored and evaluated in the context of landscape changes.