Farelerde farmakolojik ajanların kalp hızı değişkenliği ve karmaşıklığı üzerine etkisi
Effects of pharmacologic agents on heart rate variability and complexity in mice
- Tez No: 980074
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZBEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FEHMİ ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Physiology, Physiopathology
- Anahtar Kelimeler: EKG, Fareler, Kalp hızı, İzoproterenol, Mice, Heart rate, Isoproterenol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Izoproterenol (ISO)) ile oluşabilecek periyodik (frekans bazlı) ve doğrusal olmayan kalp hızı dalgalanmalarının karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Bu sayede, FLEC ve ISO gibi ajanların kalp hızını belirleyen otonom sinir sistemi (OSS) üzerindeki etkileri anlaşılmaya çalışılacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda otonom sinir sisteminin kardiyak dinamiklerinin araştırılması için 4-6 aylık 24 adet erkek fare kullanılmıştır. 3 gruba (n=8) ayrılmıştır: 1. Serum Fizyolojik (SF), kontrol amaçlı, 0.4 ml (i.p), 2. : FLEC 20 μg/g, 3. ISO 4 μg/g. Anestezi için tüm farelere 75 μg/g Na-pentobarbital + 0.04 μg/g Fentanil kombinasyonu i.p olarak uygulanmıştır. Tüm gruplarda ilaç uygulamasının öncesinde ve sonrasında Elektrokardiyografi (EKG) kayıtları alınmıştır. Bu çalışmanın esas konusu olan kalp hızı değişkenliği (KHD) analizlerini yapabilmek için LAB Chart 7 yazılımı ile spontan solunum frekansının sayı dizisi elde edildi. R-R intervali dizisi KUBIOS yazılımı (FINLANDIYA) ile analiz edilerek KHD analizleri tamamlanmıştır. Bulgular: EKG verileri, FLEC ve ISO gruplarda beklendiği gibi etkilemiştir. QJ intervali, ISO ' da FLEC' e göre azalmıştır. Fakat zaman ve frekans parametrelerinde anlamlı fark çıkmamıştır. Doğrusal olmayan parametrelerde ise Normal sinüs atımlarının standart sapması (SDNN) ve Normal kalp atışları arasındaki ardışık farkların kök ortalama karesi (RMSSD) anlamlı çıkmamıştır. Ama DFA1 değerinde ISO' nun hem FLEC hem de SF ' e göre azaldığı görülmektedir. Sonuçlar: FLEC ve ISO gruplarda EKG verileri hemen hemen literatür verilerine yaklaşık değerler çıkmıştır. Fakat KHD' de anlamlı sonuçlar çıkmamıştır. Bunun anlamlı çıkmamasının sebebi dataların standart sapmalarının çok büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Doğrusal olmayan parametrelerde sadece DFA1 değeri anlamlı çıkmıştır. DFA1, kısa süreli olduğu için daha çok parasempatikliği yansıtmaktadır. Bu da karmaşıklığı baskıladığı anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
frequency-based) and non-linear heart rate fluctuations that may occur with pharmacological agents (Flecainide and Isoproteranol). In this way, the effects of agents such as Flecainide and Isoproteranol on the autonomic nervous system that determines the heart rate will be tried to be understood. Material and Methods: In our study, 24 male mice aged 4-6 months were used to investigate the cardiac dynamics of the autonomic nervous system. They were divided into 3 groups (n=8): 1. Serum Physiological (SF), control, 0.4 ml (i.p), 2. Flecainide 20 μg/g, 3. Isoproteranol 4 μg/g. For anesthesia, 75 μg/g Na-pentobarbital + 0.04 μg/g Fentanyl combination was applied to all mice i.p. ECG records were taken before and after drug administration in all groups. In order to perform the heart rate variability analyses, which is the main subject of this study, the number sequence of spontaneous breathing frequency was obtained with LAB Chart 7 software. The R-R interval sequence was analyzed with KUBIOS software (FINLAND) and the heart rate variability analyses were completed. Results: ECG data was affected as expected in Flecainide and Isoproteranol groups. QJ interval decreased in ISO compared to FLEC. However, there was no significant difference in time and frequency parameters. SDNN and RMSSD were not significant in nonlinear parameters. However, it was observed that ISO decreased in DFA1 value compared to both FLEC and SF. Conclusion: In Flecainide and Isoproteranol groups, ECG data were almost close to literature data. However, no significant results were found in HRV. The reason for this not being significant is that the standard deviations of the data were very large. Only the DFA1 value was significant in nonlinear parameters. DFA1 reflects more parasympathetic because it is short-term. This means that it suppresses complexity.