Acil servise akut böbrek hasarı ile başvuran hastaların klinik özelliklerinin ve prognostik faktörlerinin retrospektifolarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical characteristics and prognostic factors of patients presenting to the emergency department with acute kidney injury
- Tez No: 980075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASI OKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Acute Kidney Injury, Chronic Kidney Disease, Mortality, End-Stage Kidney Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut böbrek hasarı (ABH), klinik pratikte sık karşılaşılan, mortalite ve morbidite üzerinde önemli etkisi olan bir tablodur. ABH'nin gelişimine neden olan ve klinik seyre etkili faktörlerin ortaya konulması, hastalığın önlenmesi ve etkili tedavi yaklaşımları için belirleyicidir. Bu çalışmada ABH tanısı alan hastaların başlangıç klinik ve demografik özelliklerinin, böbrek işlevleri ve mortalite üzerinde etkilerinin değerlendirilmesini amaçladık. Çalışmamızın sonuçları, acil serviste ABH tanısı alan hastalarda erken dönemde risk faktörlerinin tanımlanmasının, uygun tedavi planlaması ve prognozun iyileştirilmesi açısından yol gösterici olması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2023-30.06.2023 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine başvuran, Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO) kriterlerine göre ABH saptanan ve en az altı ay izlemi olan 188 hasta dahil edildi. Veri toplama sürecinde hasta bilgilerine, hastanenin elektronik bilgi sistemi aracılığıyla ulaşıldı. Yaş, cinsiyet, komorbidite, kullanılan ilaçlar, ABH'nin nedeni, başlangıç ve takip serum kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFH), c-reaktif protein (CRP), serum albümin ve hemoglobin parametrelerinin izlem sonunda son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) ve mortalite gelişimi üzerine etkisi logistic regression analizi kullanılarak retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 188 hastanın yaş ortalaması 72,50 ± 13,67, kadın cinsiyet oranı %50,0 (n=94), hastaların yaklaşık yarısında (n=88; %46,8) ileri evre (Evre 3) ABH olduğu, ABH nedenleri sıklık sırasına göre 64'ü (%34,0) dehidratasyon, 57'si (%30,3) enfeksiyon, 29'u (%15,4) kardiyorenal sendrom, 17'si (%9,0) post-renal obstrüksiyon, 14'ü (%7,4) nefrotoksik ajan maruziyeti, 6'sı (%3,2) akut glomerülonefrit, 1'i (%0,5) renal vasküler tromboz olarak bulundu. Logistic regression analizleri doğrultusunda, SDBY gelişimine en çok etkili faktörler bazal kreatinin düzeyi (OR: 5,70; %95 GA: 1,95–16,67; p=0,001), kardiyorenal sendrom varlığı (OR: 4,37; %95 GA: 1,06–17,9; p=0,04), başvuru kreatinin düzeyi (OR: 1,19; %95 GA: 1,02–1,39; p=0,024), kadın cinsiyet (OR: 0,12; %95 GA: 0,03–0,44; p=0,001) ve yaş (OR: 0,95; %95 GA: 0,91–0,99; p=0,021) olarak saptandı. Mortalite üzerine univariate analizde etkili faktörler yaş, KBH varlığı ve serum albümin düzeyi olarak tespit edildi (p<0,05). Multivariate analiz sonucunda düşük serum albümin düzeyi (OR: 0,172; %95 GA: 0,061–0,485; p<0,001), ve KBH varlığının olmaması (OR: 0,323; %95 GA: 0,112–0,929; p=0,036), mortalite ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur. Sonuç: ABH tanısı alan hastalarda kronik böbrek hasarı (KBH) ve kalp hastalığı varlığı SDBY gelişimini önemli ölçüde arttırmaktadır. Özellikle yaşlı hastaların mortalite gelişiminin önlenmesi bakımından yakın izlemi yararlı olabilir. Anahtar: ABH, KBH, Mortalite, Son Dönem Böbrek Yetmezliği
Özet (Çeviri)
Objective: Acute kidney injury (AKI) is a common clinical condition with a significant impact on morbidity and mortality. Identifying the factors contributing to the development and clinical course of AKI is crucial for prevention and for establishing effective therapeutic strategies. In this study, we aimed to evaluate the effects of baseline clinical and demographic characteristics of patients diagnosed with AKI on kidney function and mortality. The results of our study are expected to provide guidance for the early identification of risk factors in patients presenting to the emergency department with AKI, facilitating appropriate treatment planning and improving prognosis. Materials and Methods: This retrospective study included 188 patients who presented to the Emergency Department of Dokuz Eylül University Hospital between January 1, 2023, and June 30, 2023, were diagnosed with AKI according to the Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) criteria, and had at least six months of follow-up. Patient data were obtained from the hospital's electronic medical record system. Variables including age, sex, comorbidities, medication use, cause of AKI, baseline and follow-up serum creatinine, estimated glomerular filtration rate (eGFR), C-reactive protein (CRP), albumin, and hemoglobin levels were retrospectively analyzed using logistic regression to determine their effects on the development of end-stage kidney disease (ESKD) and mortality. Results: The mean age of the 188 included patients was 72.5 ± 13.7 years, and 50.0% (n=94) were female. Nearly half of the patients (n=88; 46.8%) had advanced-stage (Stage 3) AKI. The most common etiologies were dehydration (n=64; 34.0%), infection (n=57; 30.3%), cardiorenal syndrome (n=29; 15.4%), postrenal obstruction (n=17; 9.0%), exposure to nephrotoxic agents (n=14; 7.4%), acute glomerulonephritis (n=6; 3.2%), and renal artery/vein thrombosis (n=1; 0.5%). According to logistic regression analysis, the factors most significantly associated with ESKD were baseline serum creatinine (OR: 5.70; 95% CI: 1.95–16.67; p = 0.001), presence of cardiorenal syndrome (OR: 4.37; 95% CI: 1.06–17.9; p = 0.04), admission serum creatinine (OR: 1.19; 95% CI: 1.02–1.39; p = 0.024), female sex (OR: 0.12; 95% CI: 0.03–0.44; p = 0.001), and age (OR: 0.95; 95% CI: 0.91–0.99; p = 0.021). In univariate analysis, age, presence of chronic kidney disease (CKD), and serum albumin level were significantly associated with mortality (p < 0.05). In multivariate analysis, low serum albumin (OR: 0.172; 95% CI: 0.061–0.485; p < 0.001) and absence of CKD (OR: 0.323; 95% CI: 0.112–0.929; p = 0.036) were independently associated with mortality. Conclusion: In patients diagnosed with AKI, the presence of chronic kidney disease and cardiac comorbidities significantly increases the risk of developing ESKD. Additionally, advanced age and low serum albumin levels are closely associated with mortality. Close monitoring of elderly and comorbid patients may be beneficial in reducing mortality and improving clinical outcomes.