Fisetinin pentilentetrazola bağlı kindling epilepsi modelinde potansiyel antiepileptik etkisinin araştırılması
Investigation of the potential antiepileptic effect of fisetin in a model of pentylenetetrazole-induced kindling epilepsy
  1. Tez No: 670249
  2. Yazar: ELMİN GULİYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORUÇ YUNUSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fisetin, Epilepsi, Kindling, Davranış, Fare, Fisetin, Epilepsy, Kindling, Behavior, Mouse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Epilepsi, en yaygın merkezi sinir sisteminin hastalıklarından biridir ve beyinde anormal elektriksel aktiviteden kaynaklanan tekrarlayan nöbetler ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi patogenezinden sorumlu olabilecek çeşitli mekanizmalar ileri sürülmekle birlikte tam olarak mekanizmalar aydınlatılamamıştır. Bu hastaların yaklaşık %70'i modern antiepileptik ilaçlara yeterli yanıt veriyor, fakat hastaların geri kalan %30'u antiepileptik tedaviye yeterli yanıt vermemektedir. Bu nedenle yeni antiepileptik farmakolojik ajanların araştırılması önem taşımaktadır. Pentilentetrazol (PTZ), deneysel antiepileptik ilaç araştırmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda geniş farmakolojik yelpazesi olan flavonoit polifenol grubundan fisetinin farelerde PTZ"ye bağlı epilepsi modelinde antiepileptik potansiyelini araştırdık. 25-30 gr ağırlığında erişkin Swiss albino farelerine kindling oluşturmak amacıyla gün aşırı subkutan yol ile PTZ uygulandı. PTZ uygulamalarından önce serum fizyolojik veya fisetin (10, 20 ve 40 mg/kg) uygulamaları yapıldı. Ardı ardına 4 kez evre 4 nöbet geçiren fareler kindled olarak kabul edildi. Fisetin, PTZ kaynaklı nöbetlerin skorunu önemli ölçüde azalttı. Motor koordinasyonu ve lokomotor aktiviteyi önemli ölçüde değiştirmedi. Araştırmamızda beyin korteksinde MDA düzeyleri PTZ grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Fisetin yüksek dozda MDA düzeyini anlamlı olarak azalttı. SOD aktivitesi kontrol grubuna göre PTZ grubunda düşük bulundu. PTZ gurubu ile karşılaştırıldığında yüksek doz fisetin gurubunda SOD aktivitelerinin beyin dokusunda yükseldiği görülmüştür. Ayrıca, tüm gruplarda CAT ve NO düzeylerini karşılaştırdığımızda aralarında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı. Sonuç olarak, araştırmamızda farelerde PTZ ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde fisetinin PTZ'ye bağlı nöbet skorlarını azalttığı saptanmıştır. Ayrıca çalışmamızda fisetinin beyin dokusu üzerinde koruyucu etkisi olabileceği gözlemlenmiştir. İleride yapılacak olan benzer çalışmalarda farklı reseptör agonisti veya antagonisti kullanılarak fisetinin etki mekanizması aydınlatılabilir. Bu sonuçlar ışığında, fisetinin epilepsi hastalarında nöbetlerin ve nöbetlere bağlı komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the most common diseases of the central nervous system and is a neurological disease characterized by recurrent seizures caused by abnormal electrical activity in the brain. Although various mechanisms that may be responsible for epilepsy pathogenesis have been proposed, the mechanisms have not been fully clarified. Approximately 70% of these patients respond adequately to modern antiepileptic drugs, but the remaining 30% of patients do not respond adequately to antiepileptic treatment. Therefore, it is important to investigate new antiepileptic pharmacological agents. Pentilentetrazol (PTZ) is widely used in experimental antiepileptic drug research. In our study, we investigated the antiepileptic potential of fisetin from the flavonoid polyphenol group, which has a wide pharmacological range, in the PTZ-related epilepsy model in mice. PTZ was applied to adult Swiss albino mice weighing 25-30 g per day with excessive subcutinous pathways to form kindling. Serum physiological or pharyngeal (10, 20 and 40 mg/kg) applications were performed before PTZ applications. Mice that had stage 4 seizures 4 times in a row were considered kindled. Fisetin significantly reduced the score of PTZ-induced seizures. Motor coordination and the locomotor activity did not significantly altered. In our research, MDA levels in the cerebral cortex were found to be statistically high in the PTZ group compared to the control group. In high doses fisetin significantly reduced MDA level. SOD activity was found to be low in the PTZ group according to the control group. Compared to the PTZ group, SOD activities were seen to increase in brain tissue in the high-dose fisetin group. In addition, when we compared CAT and NO levels in all groups, there was no statistical signability between them. As a result, our research found that fisetin reduced seizure scores due to PTZ in the experimental epilepsy model created by PTZ in mice. In addition, it has been observed that fisetin can have a protective effect on brain tissue. In similar studies to be carried out in the future, the interaction of the fistula can be illuminated by using different receptor agonist or antagonist. Considering these results, it can be considered that fisetin may contribute to the prevention of seizures and complications due to seizures in epilepsy patients.