Kenevir lif takviyeli geopolimer harçların yüksek sıcaklığa dayanıklılık özelliklerinin incelenmesi: Mekanik ve mikroyapısal analizler
Investigation of high temperature resistance properties of hemp fiber reinforced geopolymer mortars mechanical and microstructural analyses
  1. Tez No: 980113
  2. Yazar: ALİ ÖZDİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FİLAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geopolimerler, Yüksek fırın cürufları, Geopolymers, Blast furnace slags
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında sürdürülebilir ve yüksek performanslı yapı malzemeleri geliştirme hedefi doğrultusunda kenevir lifi ile takviye edilmiş geopolimer harçların ısı yalıtımı kapasitesi, mekanik performansı ve yüksek sıcaklık dayanımı kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada, %5, %10 ve %20 oranlarında kenevir lifi içeren geopolimer kompozitler hazırlanmış ve bu örnekler üzerinde termal iletkenlik, basınç dayanımı ve eğilme dayanımı testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular kenevir lifi oranındaki artışın ısı yalıtımı özelliklerini önemli ölçüde iyileştirdiğini özellikle %20 lif içeren karışımda en düşük termal iletkenlik değerine ulaşıldığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte lif takviyesinin basınç ve eğilme dayanımlarında belirli oranlarda azalmaya neden olduğu; ancak yapısal bütünlüğün korunduğu gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar kenevir lifi ile güçlendirilmiş geopolimer harçların özellikle yangın dayanımı ve termal verimlilik gerektiren uygulamalarda geleneksel yalıtım malzemelerine çevre dostu bir alternatif sunabileceğini göstermektedir. Çalışma sürdürülebilir inşaat malzemeleri alanına katkı sağlamanın yanı sıra, söz konusu kompozitlerin sanayi ölçeğinde kullanılabilirliğini de vurgulamaktadır. Gelecek çalışmalarda karışım oranlarının daha da optimize edilmesi ve farklı çevresel koşullardaki uzun vadeli dayanıklılığın değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the thermal insulation capacity, mechanical performance, and high-temperature resistance of hemp fiber-reinforced geopolymer mortars were comprehensively investigated with the aim of developing sustainable and high-performance construction materials. Geopolymer composites containing 5%, 10%, and 20% hemp fiber were prepared, and thermal conductivity, compressive strength, and flexural strength tests were conducted on these specimens. The results showed that increasing the hemp fiber content significantly improved the thermal insulation properties, with the mixture containing 20% hemp fiber achieving the lowest thermal conductivity value. However, it was observed that fiber reinforcement caused a certain decrease in both compressive and flexural strengths, while maintaining structural integrity. These findings indicate that hemp fiber-reinforced geopolymer mortars can provide an eco-friendly alternative to conventional insulation materials, particularly for applications requiring fire resistance and thermal efficiency. The study contributes to the field of sustainable construction materials and highlights the industrial applicability of these composites. Future studies are recommended to further optimize the mixture proportions and to assess long-term durability under various environmental conditions.