Yeni Kamu Hizmeti anlayışı bağlamında Türkiye'de kolluk kuvvetlerinde yaşanan dönüşümün analizi
Analysis of the transformation in law enforcement in Türkiye within the context of the New Public Service concept
  1. Tez No: 980114
  2. Yazar: SEMRA İDİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kolluk Kuvvetleri, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, Toplum Destekli Kolluk, Vatandaş Odaklılık, Yeni Kamu Hizmeti, Law Enforcement, Transparency and Accountability, Community Supported Law Enforcement, Citizen Focus, New Public Service
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda kamu yönetimi anlayışında yaşanan dönüşümler, kamu hizmetlerinin sunum biçimini ve kamu kurumlarının işleyiş yapısını köklü bir şekilde değiştirmiştir. Bu değişim sürecinde öne çıkan Yeni Kamu Hizmeti (YKH) anlayışı, kamu yönetimini; vatandaş odaklılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ve etik değerlere bağlılık gibi ilkeler temelinde yeniden şekillendiren bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bu tez çalışmasının temel amacı, söz konusu anlayışın iç güvenlik alanında görev yapan kolluk kuvvetleri üzerindeki etkilerini incelemek ve bu bağlamda meydana gelen dönüşüm sürecini değerlendirmektir. Geleneksel kamu yönetimi paradigmasında devlet, kamu yararı doğrultusunda karar alan ve uygulayan merkezi bir otorite olarak konumlanmakta iken; Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımında kamu yönetimi, vatandaşları yalnızca hizmet alan bireyler değil, kamu politikalarının oluşturulmasında etkin rol üstlenen paydaşlar olarak görmektedir. Bu paradigma değişikliği, kamu hizmeti sunumunda olduğu kadar güvenlik hizmetlerinin işleyişinde de önemli etkiler doğurmuştur. Bu çerçevede, kolluk kuvvetlerinden beklenen rol, yalnızca kamu düzenini sağlamakla sınırlı kalmayıp; toplumsal ihtiyaçlara duyarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir kamu hizmeti sağlayıcısı olma yönünde evrilmiştir. Türkiye'de kolluk teşkilatını düzenleyen mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen analizler ve literatür taraması doğrultusunda hazırlanan bu çalışmada, kamu hizmeti anlayışında yaşanan dönüşüm ile bu dönüşümün güvenlik hizmetlerinin sunucusu konumunda olan kolluk kuvvetlerine yansımaları kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Kolluk kuvvetlerinin Yeni Kamu Hizmeti perspektifi doğrultusunda üstlendiği yeni sorumluluklar, karşılaştığı fırsatlar ve bu sürece eşlik eden yapısal dönüşüm gereklilikleri ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde, kolluk kuvvetlerinin görevlerini yerine getirirken şeffaflık, hesap verebilirlik ve etkin sivil denetim ilkeleri doğrultusunda faaliyet göstermesini sağlayacak kurumsal ve hukuki mekanizmaların yeniden yapılandırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, temel hak ve özgürlüklerin keyfi müdahalelere karşı korunabilmesi adına kolluk teşkilatının yalnızca güç kullanan otorite temelli bir yapı olmaktan çıkarılarak, kamu yararını önceleyen, vatandaş odaklı hizmet sunan bir yapıya dönüştürülmesi önemle vurgulanmıştır. Bu bağlamda, Yeni Kamu Hizmeti anlayışının kolluk kuvvetlerine yüklediği sorumluluklar ve sunduğu fırsatlar değerlendirilmiş; kolluk hizmetlerinin demokratikleşme süreci içindeki rolü irdelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, kolluk hizmetlerinin katılımcı, insan haklarına duyarlı ve kamu denetimine açık bir zemin üzerinde yeniden yapılandırılmasının zorunluluğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, transformations in the understanding of public administration have radically changed the way public services are provided and the structure of public institutions. The New Public Service (NPS) approach, which has come to the fore in this process of change, has emerged as an approach that reshapes public administration based on principles such as citizen-focusedness, transparency, accountability, participation and commitment to ethical values. The main purpose of this thesis is to examine the effects of this approach on law enforcement officers working in the field of internal security and to evaluate the transformation process that has occurred in this context. While the state is positioned as a central authority that makes and implements decisions in line with the public interest in the traditional public administration paradigm, in the New Public Service approach, public administration sees citizens not only as individuals who receive services but also as stakeholders who play an active role in the formation of public policies. This paradigm shift has had significant effects on the operation of security services as well as on the provision of public services. In this context, the role expected from law enforcement officers is not limited to ensuring public order; it has evolved towards being a transparent and accountable public service provider that is sensitive to social needs. In this study, which was prepared in line with the analyses and literature review carried out within the framework of the legislation regulating the law enforcement organization in Turkey, the transformation experienced in the concept of public service and the reflections of this transformation on the law enforcement forces, which are the providers of security services, have been comprehensively addressed. The new responsibilities assumed by the law enforcement forces in line with the New Public Service perspective, the opportunities they face and the structural transformation requirements accompanying this process have been discussed in detail. As a result of the evaluations conducted within the scope of the study, it was concluded that the institutional and legal mechanisms that will ensure that law enforcement officers operate in accordance with the principles of transparency, accountability, and effective civilian oversight while performing their duties must be restructured. Furthermore, to protect fundamental rights and freedoms against arbitrary interference, it was emphasized that the law enforcement organization should be transformed from a structure based solely on the use of force and authority to one that prioritizes the public interest and provides citizen-focused services. In this context, the responsibilities and opportunities presented by the New Public Service approach to law enforcement were evaluated, and the role of law enforcement services within the democratization process was examined. Based on the findings, the necessity of restructuring law enforcement services on a participatory, human rights-sensitive, and publicly scrutinized basis was demonstrated.