Revizyon diz artroplastisinde preoperatif kesitsel bilgisayarlı tomografi görüntülerinin intraoperatif kemik defektlerini tespit etmedeki başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy of preoperative cross-sectional computed tomography in detecting intraoperative bone defects in revision total knee arthroplasty
- Tez No: 980116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KOCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Revizyon diz artroplastisi, metal artefaktı, dansite, hounsfield unit, Revision total knee arthroplasty, metal artifact, bone density, Hounsfield Unit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı revizyon diz artroplastisi (R-TDA) sırasında oluşan intraoperatif kemik kaybını öngörmek için çekilen preoperatif bilgisayarlı tomografi (BT)'de metal artefaktını minimuma indirecek şekilde yapılan dansite ölçümleri ile intraoperatif kemik kaybı miktarı arasındaki ilişkiyi incelemek ve yapılan ölçümler ile femur ve tibia için standardize edilmiş bir eşik değeri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada, R-TDA planlanan hastalarda preoperatif BT kesitlerinden femur ve tibianın koronal planda 1., 2. ve 3. cm seviyelerinde ortalama dansite (HU) değerleri ölçüldü. Cerrahi sırasında aynı hastalarda intraoperatif Anderson Orthopaedic Research Institute (AORI) femur ve tibia kemik kaybı sınıflaması yapıldı. Dansite ölçümleri ile AORI grupları arasındaki farklılıklar Kruskal–Wallis testi ile değerlendirildi ve anlamlı bulunan değişkenlerde ikili karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Mann–Whitney U testi ile yapıldı. AORI'ye göre yüksek–düşük gruplarını ayırt eden eşik değerleri Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi ile hesaplandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 19 femur ve 21 tibia olgusu dahil edildi. Femur analizlerinde medial 3. cm dışında tüm ölçümlerde gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0,05). ROC analizinde lateral femur için eşik değerleri 444,0 HU, 395,0 HU ve 251,5 HU; medial femur için 512,0 HU, 503,5 HU ve 270,0 HU olarak saptandı (p<0,05). Tibia için lateral 1., 2. ve 3. cm ölçümleri anlamlıydı (p<0,05) ve eşik değerleri sırasıyla 222,5 HU, 152,0 HU ve 184,0 HU olarak hesaplandı. Medial tibiada ise 1., 2. ve 3. cm için eşik değerleri 220,0 HU, 206,0 HU ve 133,5 HU olmakla birlikte, p-değerleri anlamlı bulunmadı (P>0,05). Sonuç: R-TDA'da metal artefaktına bağlı olarak preoperatif görüntülemeden kemik kaybının lokasyonu ve miktarı hakkında güvenilir bilgi elde etmek çoğu zaman mümkün değildir. Bu çalışma, BT tabanlı dansite ölçümleriyle kemik kaybını preoperatif dönemde öngörebilmeye odaklanmış ve hem femur hem de tibia için kullanılabilir eşik değerleri tanımlamıştır. Bu ölçüm yöntemi, cerrahın revizyon cerrahisini daha doğru planlamasına, gerekli implant ve augment stratejilerini önceden belirlemesine ve cerrahiye daha öngörülebilir şekilde hazırlanmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between preoperative computed tomography (CT)–based density measurements, obtained with a technique designed to minimize metal artifact, and intraoperative bone loss in revision total knee arthroplasty (R-TKA). A further objective was to define standardized cut-off values for femoral and tibial bone stock assessment using these measurements. Materials and Methods: In this prospective study, preoperative CT scans of patients scheduled for R-TKA were used to measure mean bone density (Hounsfield Unit, HU) at 1-, 2-, and 3-cm levels distal or proximal to the implant interface in the coronal sections the femur and tibia. During surgery, intraoperative bone loss was classified using the Anderson Orthopaedic Research Institute (AORI) femur and tibia grading system. Differences in density measurements between AORI groups were analyzed using the Kruskal–Wallis test, followed by Bonferroni-corrected Mann–Whitney U tests for pairwise comparisons. Cut-off values distinguishing high versus low bone loss were determined using Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis. Statistical significance was set at p<0.05. Results: A total of 19 femoral and 21 tibial cases were included. In femur, all measurements except the medial 3-cm level demonstrated significant differences between AORI groups (all p<0.05). ROC analysis yielded lateral femoral cut-off values of 444.0 HU, 395.0 HU, and 251.5 HU, and medial femoral cut-offs of 512.0 HU, 503.5 HU, and 270.0 HU at 1-, 2-, and 3-cm levels, respectively (all p<0.05). In tibia, lateral 1-, 2-, and 3-cm measurements were significant (p<0.05), with cut-off values of 222.5 HU, 152.0 HU, and 184.0 HU. Although cut-off values for medial tibia were generated as 220.0 HU; 206.0 HU; 133.5 HU, the corresponding p-values were not significant (p>0,05). Conclusion: In R-TKA, preoperative imaging frequently fails to accurately characterize the location and magnitude of bone loss due to metal artifact. This study demonstrates that CT-based density measurements can predict bone loss preoperatively and provides clinically applicable cut-off thresholds for both femur and tibia. This technique may enhance surgical planning, facilitate preoperative implant and augment selection, and improve overall predictability in R-TKA.