Farklı matematiksel üst biliş algılarına sahip öğrencilerin cebirde toplama ve çarpma ilkelerini doğrudan ve örtük öğrenmesinin, işlemsel, temsilsel akıcılık ve matematiksel açıklamaya etkisi
The effect of explicit and implicit learning of addition and multiplication principles in algebra by students with different mathematical metacognition perceptions on procedural, representational fluency and mathematical explanation
- Tez No: 980132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan öğrenme, örtük öğrenme, üstbiliş algısı, örtük-açık bilgi, cebir öğrenme, Explicit learning, implicit learning, metacognition perception, implicit-explicit knowledge, algebra learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Öğrencilerin matematiğin kurallı ve örüntülü yapısını, sezgisel veya bilinçli olarak nasıl işledikleri sorusu önemli bir araştırma konusudur. Öğrenme süreçleri, bireyin matematiksel işlemleri ne kadar akıcı gerçekleştirdiği, temsilleri ne kadar hızlı ve doğru kullanabildiği ve matematiksel açıklamaları üzerinde belirleyici olabilir. Bu araştırmada farklı matematiksel üstbiliş algılarına sahip öğrencilerin cebirde toplama ve çarpma ilkelerini doğrudan ve örtük öğrenmelerinin işlemsel, temsilsel akıcılık ve matematiksel açıklama üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışma, iç içe karma desene göre gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim güz döneminde, Mersin'deki iki ortaokula kayıtlı 7. sınıfa devam eden 85 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler, cebirde toplama ve çarpmaya ilişkin işlemsel akıcılık testleri, temsilsel akıcılık testi, matematiksel açıklama testi, güven dereceleme ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı günlükleri kullanılarak toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik teknikleri, Robust ANOVA analizi ve Kay-Kare (Chi-Square) testi kullanılmıştır. Nitel verileri ise tümevarımcı içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bu araştırma sonucunda; öğrencilerin cebirde toplamada işlemsel akıcılık puan ortalamaları; öğrenme süreci (örtük, doğrudan ve matematik dersi öğretim programında önerilen öğrenme etkinlikleri), matematiksel üstbiliş algısı (yüksek ve düşük), zaman (öntest, sontest ve kalıcılık testi) ve bu değişkenlerin ikili ve üçlü etkileşimleri açısından; öğrenme süreci ve zaman etkilerinde anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğrencilerin cebirde çarpmada işlemsel akıcılık puan ortalamaları; öğrenme süreci, matematiksel üstbiliş algısı ve zaman etkilerinde, öğrenme süreci ve matematiksel üstbiliş algısı ile öğrenme süreci ve zaman ikili etkileşimlerinde anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğrencilerin cebirde toplama ve çarpmada temsilsel akıcılık puan ortalamaları; öğrenme süreci ve zaman etkilerinde, öğrenme süreci ve matematiksel üstbiliş algısı ile öğrenme süreci ve zaman ikili etkileşimlerinde anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğrencilerin cebirde toplama ve çarpmada matematiksel açıklama puan ortalamaları; öğrenme süreci, matematiksel üstbiliş algısı ve zaman etkilerinde, öğrenme süreci ve matematiksel üstbiliş algısı ile öğrenme süreci ve zaman ikili etkileşimlerinde anlamlı bir farklılık göstermektedir. Öğrencilerin cebirde toplama ve çarpma ilkelerine ilişkin doğru yanıt güven dereceleri, uygulanan öğrenme süreci açısından anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bu araştırma sonucunda; deney gruplarındaki öğrencilerin doğrudan ve örtük öğrenme süreçlerine ve kullanılan öğrenme materyallerine yönelik olumlu algılara sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Doğrudan ve örtük öğrenme süreçlerinde kullanılan öğrenme materyallerinin öğrenme sürecini desteklediği; çeşitli temsillere, soru oluşturup çözmeye ve çözümlere yönelik açıklama yapmaya fırsat sunan adımların öğrencilerin ilgilerini harekete geçirdiği saptanmıştır. Bu araştırma sonuçlarına dayanarak, matematik eğitiminde doğrudan ve örtük öğrenme süreçlerine yönelik öğrenme etkinliklerinin ve materyallerinin geliştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The question of how students intuitively or consciously process the regular and patterned structure of mathematics is an important research topic. Learning processes can be determinative of how fluently an individual performs mathematical operations, how quickly and accurately he/she can use representations, and his/her mathematical explanations. In this study, the effects of explicit and implicit learning of addition and multiplication principles in algebra on procedural, representational fluency and mathematical explanation of students with different perceptions of mathematical metacognition were examined. This study was conducted according to a nested mixed design. The study was conducted in the fall semester of the 2024-2025 academic year with 85 7th grade students enrolled in two middle schools in Mersin. Data were collected using procedural fluency tests, representational fluency test, mathematical explanation test, confidence rating scale, semi-structured interview form and researcher diaries. Descriptive statistical techniques, Robust ANOVA analysis and Chi-Square test were used to analyze the quantitative data. Qualitative data were analyzed using inductive content analysis. As a result of this study, students' mean scores of procedural fluency in addition in algebra differed significantly in terms of learning process (implicit, explicit and learning activities recommended in the mathematics curriculum), mathematical metacognition perception (high and low), time (pre-test, post-test and retention test) and the binary and ternary interactions of these variables; learning process and time effects. The mean scores of students' procedural fluency in multiplication in algebra show a significant difference in the effects of learning process, mathematical metacognition perception and time, and in the binary interactions of learning process and mathematical metacognition perception and learning process and time. Students' mean scores of representational fluency in addition and multiplication in algebra show a significant difference in learning process and time effects, learning process and mathematical metacognition perception and learning process and time binary interactions. The mean scores of students' mathematical explanation in addition and multiplication in algebra show a significant difference in learning process, mathematical metacognition perception and time effects, learning process and mathematical metacognition perception and learning process and time binary interactions. Students' confidence levels of correct answers regarding the principles of addition and multiplication in algebra show a significant difference in terms of the learning process applied. As a result of this study, it was concluded that the students in the experimental groups had positive perceptions of the explicit and implicit learning processes and the learning materials used. It was found that the learning materials used in the explicit and implicit learning processes supported the learning process; the steps that provided opportunities for various representations, creating and solving questions and explaining the solutions stimulated students' interest. Based on the results of this research, it can be suggested to develop learning activities and materials for explicit and implicit learning processes in mathematics education.