Okuma terapisinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma kaygısı ve sosyal duygusal öğrenme becerilerine etkisi
The effect of readıng therapy on readıng comprehensıon, readıng anxıety and socıal emotıonal learnıng skılls of prımary school fourth grade students
- Tez No: 980136
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kitap okuma, Okuduğunu anlama becerisi, Okuma kaygısı, Sosyal-duygusal beceri, Book reading, Reading anxiety, Social-emotional skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı gelişimsel okuma terapisinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, okuma kaygısı, sosyal duygusal öğrenme becerilerine etkisini belirlemektir. Araştırma 2x3 yarı deneysel desene göre tasalanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ilkokul dördüncü sınıfa devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmda esas uygulama öncesinde pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Toplam 38 öğrencinin yer aldığı çalışmada 19 kişilik deney grubu ile 10 hafta boyunca gelişimsel okuma terapisi uygulaması gerçekleştirilirken kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Bu çalışmada gelişimsel okuma terapisinin basamakları (özdeşleşme, duygulanım, iç görü kazanma, genelleştirme) ile okuma süreçlerinin basamakları (okuma öncesi, okuma sırası, okuma sonrası) ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın verileri okuduğunu anlama testi, okuma kaygısı ölçeği, sosyal duygusal öğrenme becerileri ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında MANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda deney ve kontrol grubunun son testleri arasında deney grubunun lehine anlamlı bir farklılığın oluştuğu görülmüştür. Çalışmanın sonunda gelişimsel okuma terapisinin okuduğunu anlama, okuma kaygısı ve sosyal duygusal öğrenme becerileri üzerinde etkisi ortaya konulmuştur. Ulaşılan sonuçlarla birlikte öğretmenlere, araştırmacılara ve program geliştiricilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of developmental reading therapy on fourth grade primary school students' reading comprehension, reading anxiety, and social-emotional learning skills. The research was designed according to a 2x3 quasi-experimental design. The study group consisted of fourth grade primary school students. A pilot study was conducted prior to the main implementation. The study group was selected using a convenience sampling method. In the study which included a total of 38 students, a developmental reading therapy program was administered to a 19 student experimental group for a period of ten weeks, while no intervention was provided to the control group. In this study, the stages of developmental reading therapy (identification, catharsis, insight, and generalization) were associated with the stages of reading processes (pre-reading, during-reading, and post-reading). The data were collected through a reading comprehension test, a reading anxiety scale, and a social-emotional learning skills scale. The obtained data were analyzed using the MANOVA test in the SPSS program. The analyses revealed a significant difference between the post-test scores of the experimental and control groups in favor of the experimental group. The findings demonstrated that developmental reading therapy has an effect on reading comprehension, reading anxiety, and social-emotional learning skills. Based on the results, recommendations were provided for teachers, researchers, and curriculum developers.