Zihinsel engellilerde dermatoglifik analizler
Dermatoglyphic analyses on the people with mental retardation
- Tez No: 98017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOLMAZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dermatoglifik, Zeka geriliği, Dermatoglyphic, mental retardation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
V ÖZET Bu araştırmada, Denizli ilindeki iki zihinsel engelliler okulunda bulunan 38 kız ve 74 erkek, toplam 112 zihinsel özürlü çocuktan alınan dermal örnekler incelenmiş ve 30 Kızılhisar İşhanı çalışanı ile 40 PAÜ Eğitim Fakültesi öğrencisi, toplam 70 kişi (32 kız ve 38 erkek) de kontrol grubunu oluşturmuştur. Tüm örnekler röntgen filmi tekniğine göre alınmıştır. Araştırma grubundaki zihinsel engelli öğrencilerin tanısı dikkate alınmamıştır. Örnek alınması için zeka özürü durumunu göstermesi yeterli olmuştur. Tüm zihinsel engelli öğrencilerin IQ seviyeleri 70' in altındadır. Çalışmada araştırma ve kontrol grubu arasında dermal örnekler incelenmiş ve parmak ucu tipleri, interdigital bölgelerle hipotenar bölge, a-b çizgi uzunluğu (1. ve 2. interdigital bölgede bulunan triradiuslar), atd açısı(l. ve 4. interdigital bölgelerdeki triradiuslar ile palmardaki distal triradiusun oluşturduğu açı) ve fleksiyon çizgileri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Toplam çizgi sayısı (TRC) bakımından ise hiçbir fark bulunamamıştır. Araştırma grubundan 4 kişide normal fleksiyon çizgileri dışında açıklanamayan ve birbirleriyle kesişen karmaşık çizgiler bulunmuştur. Bu örnekler istatistik hesaplarına dahil edilmemiştir. Kontrol grubunda ise bu tip çizgilere rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, dermatoglyphic samples of 1 12 children (38 females, 74 males) with mental retardation were examined. These children have been training in two schools, in Denizli. The control group involves 70 people (32 females and 38 males) 30 of whom work at Kızılhisar tşhanı and 40 of whom are students of PAU Education Faculty.“Röntgen Film Method”was used to obtain all the samples. The diagnosis of children with mental retardation was ignored. The 1Q level of all these children were below 70. The dermal samples were examined between control group and children with mental retardation. As a result of this study; statistically significant differences were found on finger prints; dermal prints in the hypothenar, thenar/1, II, III and IV. interdigital areas; the values of atd angles; the counts of a-b ridges and palmar flexion lines. However, no stastistical differences were found about total ridge counts. There were lots of lines crossing each others in the palmar surface of four children with mental retardation. These lines were excluded in statistical analyses. There weren't such lines in the control group.