Gözetim toplumunda sosyal medya istihbaratı
Social media intelligence in the surveillance society
  1. Tez No: 980190
  2. Yazar: BURCU KEPEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan gözetim, Açık kaynak istihbaratı, Liquid surveillance, Open source intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, gelişmiş toplumların yaşam biçimini kökten dönüştüren bir unsur haline gelmiştir. Günümüzde yaşamın hemen her alanı bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kaydedilmekte, bu durum bireylerin ve toplumların işleyişini yeniden şekillendirmektedir. Teknolojik devrim, kolaylık ve hız gibi avantajlar sunarken bireylerin davranışlarına ilişkin sürekli veri toplanmasını da mümkün kılmaktadır. Bu veriler yalnızca mevcut durumları analiz etmekle kalmayıp gelecekteki davranışları da öngörmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu bağlamda teknoloji, istihbarat ve gözetim dinamiklerini derinden etkilemiştir. İletişim ve bilgi işlem teknolojilerindeki ilerlemeler, istihbarat uygulamalarını da dönüştürmektedir. Bilgi akışının yoğunlaşması verilerin daha hızlı toplanmasını ve anlamlandırılmasını sağlarken, sosyal medyanın gözetim aracı olarak kullanılmasını artırmıştır. Soyut bir dijital alan olan sosyal medya, gerçek zamanlı veri toplama kapasitesiyle somut bir bilgi kaynağına dönüşmüştür. Zaman ve mekân sınırlarını aşan bu platformlar, gözetim süreçlerini kurumsal alanlardan bireysel ve kolektif etkileşimlerin yaşandığı dijital ortamlara taşımaktadır. Bu araştırmada karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel veriler 1.150 katılımcı üzerinde uygulanan Sosyal Medya İstihbaratı Farkındalığı Ölçeği ile, nitel veriler ise 10 uzmanla yapılan derinlemesine görüşmelerle elde edilmiştir. Dijitalleşmeyle birlikte sosyal medya, güçlü bir veri ve gözetim platformuna dönüşmüştür. Çalışma, sosyal medya kullanıcılarının gözetim farkındalıklarını ortaya koyarak“Sosyal Medya İstihbaratı Farkındalığı Anlatıları Modeli”ni geliştirmiş ve literatüre özgün bir katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Digitalization has become a factor that has radically transformed the way of life in developed societies. Today, almost every aspect of life is recorded through information processing systems, reshaping the functioning of individuals and institutions. The technological revolution offers advantages such as convenience and speed, while enabling continuous data collection on individual behavior. This data is used not only to analyze current situations but also to predict future behavior. In this context, technology has profoundly impacted the dynamics of intelligence and surveillance. Advances in communication and information processing technologies are also transforming intelligence practices. The intensification of information flow allows for faster data collection and interpretation, while increasing the use of social media as a surveillance tool. Social media, an abstract digital domain, has transformed into a tangible source of information with its capacity for real-time data collection. These platforms, which transcend the boundaries of time and space, are shifting surveillance processes from institutional spaces to digital environments where individual and collective interactions occur. This research utilizes a mixed-method design. Quantitative data were obtained through the Social Media Intelligence Awareness Scale administered to 1,150 participants, while qualitative data were obtained through in-depth interviews with 10 experts. Social media has transformed into a powerful data and surveillance platform with digitalization. By demonstrating social media users' awareness of surveillance, the study developed the“Social Media Intelligence Awareness Narratives Model,”making an original contribution to the literature.