Hanefî usûlünde illet teorisi
The theory of ʿillah in Hanafî legal
  1. Tez No: 980191
  2. Yazar: HASAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ta'lîl, İllet, Tesir, Mülâeme, Münasebet, Kıyas, İlliyet, Taʿlīl, ʿIllah, Taʾthīr, Mulāʾamah, Munāsabah, Comparison
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
İllet, Hanefi kıyas teorisinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Hanefî illet teorisine ilişkin yapılan bazı araştırmalarda illet konusunun tamamı değil, belli bazı yönleri ele alınmış ve çoğu zaman yüzeysel değerlendirmelerle yetinilmiştir. Ayrıca Hanefî mezhebinin Irak ekolü ile Semerkant ekolü usûlcülerinin yaklaşımlarının mukayesesine yer verilmemiştir. Sonuçta Hanefi mezhebinin illet teorisi bütün yönleriyle ele alan bir çalışma ortaya çıkmamıştır. Bunun yanında ilgili çalışmalarda Hanefî mezhebinde illetin mahiyeti ve tavsîfine ilişkin bazı belirsizlikler olduğu iddia edildiği gibi, bazen, illetin mahiyeti hakkında birbirinin zıddı terim ve sıfatlar Hanefî usûlcülere izafe edilmiştir. Bu çalışmada Hanefi illet teorisinin bütün yönleriyle ortaya konulması ve illetin tarifi ve tavsîfi hususunda öne sürülen belirsizliklerin giderilmesi hedeflenmektedir. Araştırmamızda mezhep içerisinde bir hükmün farklı vasıflarla ta'lîlin imkânı konusuna yer verilmiştir. Kurucu imamların fer'î bir hükmü gerekçelendirdikleri vasfın günümüz açısından değişime açık olma konusuna yer verilmiştir.“Hanefî Usûlünde İllet Teorisi”başlıklı bu araştırma, Irak ve Semerkant ekolünün illetle ilgili yaklaşımlarını gerekçeleriyle birlikte ortaya koymayı hedeflemektedir. Hanefî usûlünde illet teorisinin temelini oluşturan tesirin tespiti ve çeşitleri, buna bağlı olarak geliştirilen mülâeme yaklaşımında bazı belirsizlikler bulunmaktadır. Bu araştırma da tesir, müessir vasıf ve mülâeme teriminin tarihi süreci izlenerek mevcut anlayışlar arasındaki farklılıklar ve gerekçeleri incelenmiştir. Böylelikle illet teorisinin ana meseleleri açıklanarak konuyla ilgili sonraki araştırmalara katkı sunmak istenmiştir. Hanefî illet teorisine ilişkin yapılan araştırmalarda, Hanefîler tarafından yöntem olarak takrir edilen mülâeme ve tesirin şart kılınmasının gerekçelerine tesadüf edilmemiştir. Bu araştırmada illet teorisine etki eden diğer Hanefî fıkıh esasları çerçevesinde mülâeme ve tesirin neden şart kılındığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The ʿilla (legal cause) constitutes the most essential part of the Ḥanafī theory of analogy (qiyās). In some studies conducted on the Ḥanafī theory of ʿilla, not the entire subject but only certain aspects have been addressed, and most of the time, these have been treated in a rather superficial manner. Moreover, no comparison has been made between the approaches of the jurists of the Iraqi and Samarqand schools within the Ḥanafī tradition. Consequently, there has not yet been a comprehensive study that examines the Ḥanafī theory of ʿilla in all its dimensions. Certain studies have claimed that there are conceptual uncertainties regarding the nature (māhiyyah) and characterization (tawṣīf) of the ʿillah in Ḥanafī legal theory. These claims have sometimes led to the mistaken attribution of contradictory terms and descriptions to Ḥanafī jurists. The present study aims to clarify, at least partially, these ambiguities concerning the definition and characterization of the ʿillah. Within the Ḥanafī school, this study also addresses the possibility of explaining a single ruling through multiple effective attributes (awṣāf). Furthermore, it discusses whether the attributes employed by the founding imams to justify a subsidiary ruling (farʿī ḥukm) may be subject to reinterpretation or transformation in contemporary contexts. The research, entitled“The Theory of ʿIllah in Ḥanafī Legal Methodology,”aims to present, with their underlying rationales, the approaches of both the Iraqi and Samarqand schools regarding ʿillah. It focuses particularly on the identification of taʾthīr (causative efficacy) and its classifications, which constitute the foundation of the Ḥanafī ʿillah theory, as well as on the concept of mulāʾamah (suitability). The historical development of the terms taʾthīr, al-waṣf al-muʾaththir (effective attribute), and mulāʾamah is traced to identify the differences among prevailing interpretations and their justifications. Through this analysis, the study seeks to elucidate the core issues of the ʿillah theory and to contribute to future research in the field. Previous studies on the Ḥanafī ʿillah theory have not sufficiently addressed the reasons why mulāʾamah and taʾthīr were deemed necessary conditions by Ḥanafī jurists. This research therefore investigates these requirements within the broader framework of other foundational principles of Ḥanafī jurisprudence that influence the formulation of the ʿillah theory.