İkinci dil olarak Türkçe öğrenenlerin sözlü anlatımda telafi stratejilerini kullanma durumları
The usage of compensation strategies in verbal expression by Turkish learners as a second language
  1. Tez No: 980212
  2. Yazar: ESRA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Konseyi, Europe Council
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Sözlü anlatım, ikinci dil öğrenme temel becerilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu temel becerinin kazanılabilmesi ve sözlü iletişim sürecinde karşılaşılan engellerin aşılabilmesi için çeşitli stratejilerin kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda, telafi stratejileri, öğrenicilerin sözlü anlatımda dilsel eksikliklerini gidermek ve iletişimi sürdürebilmek için başvurdukları önemli stratejiler arasında yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, ikinci dil olarak Türkçe öğrenenlerin sözlü anlatımda telafi stratejilerini kullanma durumlarını incelemektir. Araştırma, nitel araştırmalardan durum çalışması özelliği taşımaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi'nin Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde B1 seviyesinde Türkçe öğrenen öğreniciler oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve tümdengelimsel içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Katılımcıların sözlü anlatımlarındaki telafi stratejileri, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (2021) çerçevesinde sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların en çok jest ve mimiklerden yararlanma, duraksama ifadeleri, eş anlamlı ya da dolaylama yoluyla ifade etme, soru sorma ve yardım isteme gibi telafi stratejilerine başvurduklarını ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, öğrenicilerin iletişimi sürdürmek için konuşmalarını bilinçli ya da bilinçsiz olarak izlediklerini ve bunun stratejik yeterliğin gelişimini yansıttığını göstermektedir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak ikinci dil olarak Türkçe öğretimi sürecindeki paydaşlara (karar vericilere, öğreticilere, program ve materyal geliştirme uzmanlarına) ve araştırmacılara yönelik aşağıdaki öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Speaking is considered one of the fundamental skills in second language learning. In order to acquire this essential skill and to overcome the obstacles encountered in oral communication, it is necessary to employ various strategies. In this context, compensatory strategies are among the important strategies that learners use to overcome linguistic deficiencies in oral expression and to maintain communication. This study aims to examine the use of compensation strategies in verbal expression by Turkish learners as a second language. The study was designed as a qualitative case study. The study group consisted of B1-level learners studying Turkish at the Turkish Teaching, Research and Application Center of Gazi University during the 2024-2025 academic year. The data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using the deductive content analysis method. The compensatory strategies observed in the participants' oral expressions were classified and evaluated within the framework of the Common European Framework of Reference for Languages (2021). The findings revealed that learners most frequently used compensatory strategies such as gestures and facial expressions, hesitation fillers, expressing meaning through synonyms or paraphrasing, asking questions, and requesting assistance. The results show that learners consciously or unconsciously monitor their speech to maintain communication, which reflects the development of strategic competence. Based on the research findings, several recommendations were presented to stakeholders in the field of teaching Turkish as a second language, including decision-makers, instructors, program designers, and researchers.