Ankara ilinde çalışan aile hekimliği uzmanları ile obezite yönetimi üzerine kalitatif bir çalışma
A qualitative study on obesity management with family medicine specialists working in Ankara province
- Tez No: 980256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Birinci basamak, Aile hekimliği, Kalitatif çalışma, Swot analizi, Obesity, Primary care, Family medicine, Qualitative study, SWOT analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı birinci basamakta obeziteye yaklaşımın ve takip sürecinin değerlendirilmesidir. Hekimlerin bu konudaki düşünceleri öğrenilerek, birinci basamakta karşılaşılan zorlukların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde birinci basamakta obezite yönetiminin önemini vurgulamak, yapılabilecek çalışmalara ve obeziteyle mücadelede yapılabilecek düzenlemelere yönelik fikir oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kalitatif tiptedir. Ankara'da farklı aile sağlığı merkezlerinde görev yapmakta olan 25 aile hekimliği uzmanı ile gömülü teori kullanılarak Zoom programı üzerinden yarı yapılandırılmış röportajlar yapılmıştır. Röportajlarda kaydedilen ses kayıtları Transkriptor uygulamasıyla metin haline çevrilmiştir. Elde edilen veriler, MaxQda programı kullanılarak kategorize edilmiştir. Niteliksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Katılımcı hekimlerin büyük bir kısmı obezite yönetiminin birinci basamakta yapılmasının etkin ve faydalı olduğunu belirtmiştir. Birinci basamakta biyopsikososyal yaklaşımın, sürekliliğin ve kapsamlı yaklaşımın önemi vurgulanmıştır. HYP sisteminin obezite tarama ve izlemi yapmada faydalı olduğu ancak geliştirilebileceği belirtilmiştir. Aile sağlığı merkezlerinde diyetisyen ve psikolog olmamasının, sağlıklı hayat merkezi farkındalığının az olmasının, farmakolojik tedavilerin geri ödemede olmamasının obezite ile mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilmiştir. Hasta başına ayrılan sürenin kısa olması ve motivasyonel görüşmeye fırsat bulunamamasının obezite mücadelesine engel olduğu belirtilmiştir. Sonuç: Aile hekimliğinin kapsamlı yaklaşımı, sürekliliği ve geliştirilen HYP sisteminin obezite yönetiminde önemli ilerlemeler sağladığı tespit edilmiştir. Birinci basamakta hasta başına ayrılan sürenin artırılabilmesi halinde motivasyonel görüşme imkanı sağlayarak obezite yönetimindeki başarıyı artıracağı düşünülmektedir. Aile sağlığı merkezlerinde diyetisyen ve psikolog desteği sağlanmasının, sağlıklı hayat merkezi farkındalığının artırılmasının hasta uyumunun artırılmasına katkı sağlayacaktır. ASM-SHM ve okullar arası işbirliğinin geliştirilmesinin obezite yönetimindeki başarıyı artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to evaluate the approach and follow-up process for obesity in primary care. The aim is to learn physicians' perspectives on this issue and identify the challenges encountered in primary care. The aim is to emphasize the importance of obesity management in primary care in our country and to generate insights into potential interventions and regulations to combat obesity. Materials and Methods: Our study is qualitative. Semi-structured interviews were conducted using grounded theory via Zoom with 25 family medicine specialists working at different family health centers in Ankara. The audio recordings from the interviews were transcribed using the Trankriptor application. The data obtained were categorized using the MaxQda program. Qualitative analysis was conducted. Results: The majority of participating physicians stated that managing obesity in primary care is effective and beneficial. The importance of a biopsychosocial approach, continuity, and a comprehensive approach in primary care was emphasized. Disease management platform was noted to be useful in obesity screening and monitoring but could be improved. The lack of dietitians and psychologists in family health centers, low awareness of wellness centers, and the lack of reimbursement for pharmacological treatments were noted to complicate the fight against obesity. The limited time allocated per patient and the lack of opportunities for motivational counseling were noted to hinder the fight against obesity. Conclusion: It has been determined that the comprehensive approach and continuity of family medicine, along with the developed disease management platform, have provided significant advances in obesity management. Increasing the time allocated per patient in primary care is believed to increase the success of obesity management by providing motivational interviewing opportunities. Providing dietitian and psychologist support in primary care centers and increasing awareness of healthy living centers will contribute to increased patient compliance. It is believed that developing collaboration between primary care centers - healthy living centers and schools will increase the success of obesity management.