Renal hücreli kanser metabolik sendrom ilişkisi
The relationship between renal cell carcinoma and metabolic syndrome
  1. Tez No: 980310
  2. Yazar: AKİF ERSOY ERKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET SERKAN GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal Hücreli Kanser, Metabolik Sendrom, Renal Cell Carcinoma, Metabolic Syndrome
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: RHK çok agresif ve fatal seyredebilen en yaygın renal neoplazidir. Genetik bozukluklar ve sigara içimine ek olarak obesite ve hipertansiyon(HT) RHK gelişiminde önemli metabolik risk faktörleri olarak gösterilmiştir. Son dönem yapılan çalışmalarla da MetS un RHK etyolojisindeki yeri araştırılmaya başlanmıştır. Biz de bu amaçla RHK ile MetS ilişkisini araştırmak için bu çalışmayı planladık. Gereç ve yöntem: Temmuz 2010 ile Haziran 2013 tarihleri arasında kliniğimizde böbrek tümörü nedeniyle radikal nefrektomi (RN) ya da nefron koruyucu cerrahi (NKC) yapılan ve patoloji sonucu renal hücreli karsinom rapor edilen 117 hastanın verileri ve bu dönemde polikliniğimize herhangi bir nedenle başvurmuş olan böbrek tümörü veya herhangi bir kanser saptanmamış 238 yetişkin hasta verileri kontrol grubu olması planlanarak hastanemiz bilgi sisteminden incelendi. Bulgular: RHK erkeklerde kadınlara göre anlamlı (p = 0.003) olarak daha yaygındır ve erkek cinsiyet RHK riskini 2.01 kat arttırmıştır (95% GA = 1.26-3.22). Bu çalışmada HT varlığı incelenen parametreler arasında RHK için en önemli risk faktörüdür (p <0,001). Çünkü HT varlığı RHK riskini 10 kattan fazla arttırmıştır (95% GA = 5.95-18.41). Bu çalışmada MetS varlığı ve RHK riski arasında anlamlı (p < 0.001) bir ilişki tespit edilmiştir (OR: 4.35,% 95 CI = 1,26-3,22). Ayrıca HDLK düşüklüğü de istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p = 0,044). Gruplar (Kontrol – RHK) arasında, TG, T.Kolesterol, HDL-K, LDL-K, ve bel çevresi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p<0,05). MetS komponent sayısının üçten beşe artmasıyla RHK riski de paralel olarak 6,1 kata kadar artmaktadır. Sonuçlar ve Tartışma: MetS ve MetS komponentleriyle (AKŞ hariç olmak üzere) RHK riski açısından istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit ettik. MetS un önlenmesiyle RHK riskinde bir azalma sağlanacağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte, bu konuyla ilgili daha fazla hasta sayılı prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives:.RCC which remains a very aggressive and fatal disease, is the most common renal neoplasia. In addition to genetic changes and cigarette smoking, obesity and hypertension have been shown to be significant metabolic risk factors for the development of RCC. However, with the recent studies, the place of MetS in RCC etiology has been researched. For this reason, we aimed to research the association between RCC and Mets. Materials and methods: Between July 2010 and June 2013 the data of 117 patients whom were treated and diagnosed with radical or partial nephrectomies in our clinic and the data of 238 control patients who had not any urinary or other cancer history were assessed in the hospital data archive. Results: RCC is significantly (P = 0.003) more prevalent in males than females (70.1% and 29.9%, respectively) and male gender 2.01 times increased the risk of RCC (95% CI = 1.26-3.22). HT was found to be the most important risk factor for RCC among investigated parameters in the present study because the presence of HT increased RCC risk more than 10 times (95% CI = 5.95-18.41). We found a significant association (p < 0.001) between the presence of MetS (having 3 or more MetS components) and RCC risk (OR: 4.35; 95% CI = 1.26-3.22) . Besides, the low levels of HDL-C were detected as statistically significant(p = 0,044). Among the values of TG, T-C, HDL, LDL and waist circumference there was a statistically significant difference between the groups, Control and RHK (p<0,05). As the number of MetS components cumulated from 3 to 5, the RCC risk increased paralelly up to 6.1 times. Conclusions: We detected a statistically significant association between RCC risk and MetS and MetS components (except fasting blood glucose). We think that; If we prevent the MetS, we can reduce the risk of RCC. Beside this, it is needed to carry out prospective studies including more patients.