Kumluca (Antalya) ilçesinde serada yetiştirilen biber (capsium annum ı.) in toprak-altı organlarında sorun olan fungal patojenler ve kontrol yöntemleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 98034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phytopthora capsici, Rhizoctonia solani. Chemical control
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET KUMLUCA (ANTALYA) İLÇESİNDE SERADA YETİŞTİRİLEN BİBER (CAPSiCUM ANNUM)'RİN TOPRAK ALTI ORGANLARINDA SORUN OLAN FUNGAL PATOJENLER VE KONTROL YÖNTEMLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Ramazan DURANAL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Korama Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 5# sayfa Danışman : Yard. Doç. Dr. Yusuf YANAR Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Prof.Dr. N. Kemal KOÇ Bu çalışma, Kumluca (Antalya) yöresinde seralarda üretilen biter bitkilerinde sorun olan toprak kökenli patojenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örnekler; Kumluca'mn güney kuzey batı ve doğusundan olmak üzere tesadüfi olarak seçilen 15 adet seradan haftalık olarak alınmıştır. Bitki örnekleri plastik poşetler içerisinde laboratuvara getirilmiştir. İzolasyonlarda patates dekstroz ağarı ve domates suyu ağarı kullanılmıştır. İzolasyonlar sonucunda çoğunlukla Phytopthora capsici L. ve Rhizoctonia solanı L. elde edilmiştir. Elde edilen izolatlarla patojenite testleri yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; Kumluca seralarında ana patojenin P. capsici L olduğu görülmektedir. Bu patojenin kimyasal kontrolüne yönelik çalışmalarda kullanılan fungusitler etken bir kontrol sağlamıştır. ANAHTAR KELİMELER : Phytothora capsici, Rhizoctonia so/anl, Kimyasal mücadele,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY ON DIAGNOSIS AND CONTROL OF SOIL- BORNE FUNGAL PATHOGEN OF GREENHAUSE GROWN PEPPER (CAPSİCUM ANNUM L.)m THE VICINITY OF KUMLUCA ANTALYA Ramazan DURANAL Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Masters Thesis 2000, Si page Supervisor : Yard.Doç.Dr. Yusuf YANAR Jury : Prof.Dr. Zeki ÖZER Jury : ProtDr. N. Kemal KOÇ This study was carried out in order to determine the soil - borne fungal pathogenof greenhouse grown pepper in the vicinity of Kumluca - Antalya. Diseased plant samples were collected from 15 greenhouses located in the north, south, east and west of Kumluca at weekly intervals. Plant samles were brought to the laboratory, isolation were made on potato dexroz agar and Tomato juise agar medium. Mostly Phytopthora capsici Leon, and some Rhizoctonia solani L. were isolated. They were tested for pathogenicityon pepper. Resulrs of this study shown that P. capsici is the major pathogen of greenhouse pepper in Kumluca province. Fungicites provided the most effective control of the pathogen..