Bazı ıceberg tipi başsalata (lactuca sativa L. var. capitata) çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine farklı ekim zamanlarının etkisi
Effect of different sowing periods on yield and quality of some iceberg lettuce (lactuca sativa L. var. capitata) cultivars
  1. Tez No: 98035
  2. Yazar: DENİZ ALACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİF GEBOLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Head lettuce, iceberg lettuce, cultivar, sowing date
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET BAZI ICEBERG TTPİ BAŞ SALATA ( Lactuca sativa L. var. capitata) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTESİ ÜZERİNE FARKLI EKİM ZAMANLARININ ETKİSİ Deniz ALACA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 40 sayfa Danışman : Yard.Doç.Dr. Naif GEBOLOĞLU Jüri Doç. Di. İbrahim DEMİR Jüri Yard.Doç.Dr. Ali ECE Jüri Yard.Doç.Dr. Naif GEBOLOĞLU Bu çalışma 1998 yılı Yaz sonu - Sonbahar aylarında Tokat ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Tokat'ta iceberg tipi kıvırcık yapraklı baş salataların açıkta Sonbahar - Kış dönemi yetiştiriciliğine uygunluklarını belirlemektir Denemede 10 değişik iceberg marul çeşidi kullanılmıştır. Tohum ekimi 1 Ağustos, 15 Ağustos ve 1 Eylül olmak üzere üç ayrı dönemde yapılmıştır. Fideler 40x25 cm mesafelerde dikilmiştir Deneme sonucunda Vanguard çeşidi 6,95 ton. da“1 ile en yüksek verimli çeşit olmuştur. En iyi ekim zamanı ise 5,07 ton. da”1 ortalama verim ile 1 Ağustos dönemi olmuştur. 1 Ağustos ile 15 Ağustos dönemleri arasında fark önemli çıkmazken 1 Eylül döneminde vegetasyonun ileriki devrelerinde soğuk hava şartlarının etkisiyle bitkiler ölmüş ve bu dönemde sonuç alınamamıştır. Anahtar Kelimeler : Kıvırcık yapraklı baş salata, iceberg, marul, çeşit, ekim zamanı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT SOWING PERIODS ON YIELD AND QUALITY OF SOME ICEBERG LETTUCE ( Lactuca sativa L. var. capitata) CULTTVARS Deniz ALACA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 2000, 40 pages Supervisor : Asst. Prof. Dr. Naif GEBOLO?LU Jury Assoc.Prof.Dr. Ibrahim DEMİR Jury Asst.Prof.Dr. Ali ECE Jury Asst.Prof.Dr. Naif GEBOLO?LU This study was conducted in late summer and autumn in Tokat - Turkey ecological conditions. Aim of this study is to determine the effect of different sowing periods on yield and quality of some iceberg lettuce cultivars. In the study, 10 iceberg lettuce cultivars were used. Seeds were sown on August 1st, August 15th or September 1st in 1998. Seedlings were planted by 40 x 25 cm plant spacing. Cv. Vanguard had the highest yield (ö.PSton.da"1). August 1st was the best sowing period. Also, difference between August 1st and August 15* sowing periods were not significant. However, plants from September 1st sowing period died because of cold weather.