Türkiye'de gelir eşitsizliği ve yoksulluğun ekonomik büyüme ile ilişkisi
The relationship between income inequality, poverty, and economic growth in Türkiye
- Tez No: 980354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANSEL OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Gelir eşitsizliği, Yoksulluk, Economic growth, Poverty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan ekonomik istikrarsızlıklardan biri de gelir eşitsizliğidir. Gelir dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldırmak için ekonomik büyüme ve kalkınma sonucu ortaya çıkan faydaların toplumsal sınıf ve bireyler arasında adil paylaşılması gerekir. Bu paylaşımın adaletli olarak yapıldığının göstergesi ise gelir dağılımı ve yoksulluk verileridir. Gelir dağılımda adaletin sağlandığı toplumlarda bölgeler arasındaki farklılıklar azalır, istihdam artar, toplumsal barış ve huzur sağlanır, sosyal doku korunur, fırsat eşitliği sağlanır, serbest rekabet desteklenir. Bu çalışmadaki amacımız Türkiye'de gelir eşitsizliği, yoksulluk ve büyüme oranları kavramlarını ele aldıktan sonra seçilmiş gelişmekte olan ülkeler ve seçilmiş OECD ülkeleriyle karşılaştırması yapılmasıdır. Araştırmanın önemi ise ekonomik büyümenin yaşandığı dönemlerde refah artışının toplumun tüm kesimlere dağılımının bir göstergesi olan gelir dağılımında adaletin sağlanması ve yoksulluğun azaltılması hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the major economic instabilities experienced in both developed and developing countries is income inequality. In order to eliminate the unfairness in income distribution, the benefits generated by economic growth and development must be shared fairly among social classes and individuals. The indicators that show whether this distribution is fair are income distribution and poverty data. In societies where income justice is achieved, regional disparities decrease, employment rises, social peace and harmony are maintained, the social fabric is preserved, equal opportunities are ensured, and free competition is supported. The purpose of this study is to examine the concepts of income inequality, poverty, and growth rates in Turkey, and to compare them with selected developing countries and selected OECD countries. The significance of the research lies in analyzing whether, during periods of economic growth, the goals of ensuring fairness in income distribution—an indicator of the extent to which prosperity is shared across all segments of society—and reducing poverty have been achieved.