Erken dönem uyumsuz şema alanlarının zihin kuramı bozukluklarına etkisinde çocukluk çağı travmalarının rolü
The role of childhood traumas in the effect of early maladaptive schema domains on theory of mind disorders
  1. Tez No: 980355
  2. Yazar: AYLİN TUĞRUL AYIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyum bozucu şemalar, Çocukluk çağı travmaları, Üst düzey zihinsel beceri, Early maladaptive schemas, Childhood traumas, High level thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken dönem uyumsuz şema alanları ile zihin kuramı bozuklukları arasındaki ilişkide çocukluk çağı travmalarının biçimlendirici rolünü incelemektir. Biçimlendirici rol, çocukluk çağı travmaları eklendiğinde bu iki değişken arasındaki ilişkinin gücünde bir artış olup olmadığını değerlendirmeyi ifade etmektedir. Çalışma, ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş olup, yetişkin katılımcılardan elde edilen veriler kullanılmıştır ve veriler korelasyon, basit regresyon ve çoklu regresyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgular, erken dönem uyumsuz şema alanları ile zihin kuramı bozuklukları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Çocukluk çağı travmaları, özellikle empatik anlayış becerisi değişkeninde biçimlendirici rol üstlenerek erken dönem uyumsuz şemalar ile arasındaki ilişkinin gücünü artırmıştır. Araştırmada duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon/güvensizlik ve iç içe geçme/bağımlılık şema alanlarının bu zihin kuramı becerileriyle olan ilişkilerinde, fiziksel istismar eklendiğinde korelasyon katsayılarının yükseldiği görülmüştür. Sonuçlar, çocukluk çağı travmalarının yalnızca zihin kuramı becerileri üzerinde doğrudan etkili olmakla kalmayıp, erken dönem uyumsuz şemalar ile zihin kuramı arasındaki ilişkiyi güçlendirici bir etkiye de sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the moderating role of childhood trauma in the relationship between early maladaptive schema domains and ToM deficits. This moderating role refers to assessing whether the strength of the relationship between these two variables increases when childhood traumas are added. The study employed a correlational screening model, using data obtained from adult participants, and was analyzed using correlation, simple regression, and multiple regression analyses. The findings revealed significant relationships between early maladaptive schema domains and ToM deficits. Childhood trauma, in particular, played a moderating role in the variable of empathic understanding, increasing the strength of the relationship between early maladaptive schemas. The study found that the correlation coefficients for the schema domains of emotional deprivation, social isolation/mistrust, and enmeshment/dependency with these ToM skills increased when physical abuse was added. The results suggest that childhood traumas not only directly impact ToM skills but may also have a strengthening effect on the relationship between early maladaptive schemas and ToM.