Kadın istihdamının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Afghanistan örneği
The impact of women's employment on economic growth: A case study of Afghanistan
- Tez No: 980381
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economic Growth, women's employment, Afghanistan Economy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
İstihdam, temel makroekonomik politikaların başlıkları arasında yer almakta olup, modern çağda kadınların üretim süreçlerine artan katılımıyla birlikte“Kadın İstihdamı”ve“Erkek İstihdamı”başlıkları altında incelenmeye başlanmıştır. Bu çalışma, kadın istihdamının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini Afganistan ekonomisi için incelemektedir. 2000-2019 dönemine ait GSYİH ve kadın istihdamını temsil eden değişkenlerin verileri Dünya Bankası'ndan elde edilmiştir. Analiz E-Views (10) paket programı kullanılarak yapılmıştır. Kadın istihdamını belirleyen bağımsız değişkenlerin (okullaşma, kadın işgücüne katılım oranı, yaşam beklentisi), bağımlı değişken olarak alınan (GSYİH) üzerindeki etkisi ARDL analizi ile tahmin edilmiştir. ARDL tahmin sonuçları, Afganistan'da uzun dönemde ekonomik büyümeyi destekleyen en önemli unsurun yaşam beklentisinin artırılması olduğu, kadın istihdamı ve okullaşma oranının ise büyümeyi olumsuz etkilediğini göstermiştir. Bu durum, sağlık ve beşeri sermaye yatırımlarının niteliği üzerinde durularak ülkenin kalkınma stratejisinin yeniden tasarlanması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, Afganistan'da kısa dönemde sağlık ve eğitim reformlarının büyümeyi karmaşık şekilde etkilediğini, kadın istihdamı cari dönemde büyümeyi anlamlı şekilde etkilemezken ertesi yıl pozitif katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Yaşam beklentisi cari dönemde büyümeyi desteklemekte, ancak ertesi yıl artan maliyetler nedeniyle negatif etki gösterebilmektedir. Okullaşma oranı kısa vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilerken, ertesi yıl bilgi ve beceri kazanımlarının işgücüne yansımasıyla pozitif etkiye dönüşmektedir. Anahtar Kelemeler: Ekonomik Büyüme, Kadın İstihdamı, Afganistan ekonomisi.
Özet (Çeviri)
Employment is one of the fundamental macroeconomic policies, has been increasingly analyzed under the sub-headings of“Women's Employment”and“Men's Employment,”driven by the growing participation of women in production processes in the modern era. This study examines the impact of women's employment on economic growth of Afghanistan. Data on GDP for the period 2000–2019 were obtained from the World Bank. The analysis was conducted using the EViews 10 software package. First, the impact of independent variables representing women's employment (schooling, female labor force participation rate, and life expectancy) on the dependent variable (GDP) was estimated using the ARDL model. According to the ARDL estimation results, in Afghanistan, the most significant variable supporting economic growth in the long run is the increase in life expectancy, while female employment and the school enrollment rate currently have a negative effect on growth. This situation indicates that the country's development strategy should be redesigned by focusing on the quality of health and human capital investments. Moreover, the results show that in the short run, health and education reforms affect growth in a complex way. Female employment does not significantly influence growth in the current period but contributes positively in the following year. Life expectancy supports growth in the current period; however, due to rising costs, it may have a negative effect in the subsequent year. The school enrollment rate negatively affects economic growth in the short term, but in the following year, as the gains in knowledge and skills are reflected in the labor force, it turns into a positive effect.