Onat Kutlar'ın İshak adlı öykü kitabında söz dizimi
Syntax in Onat Kutlar's storybook named İshak
  1. Tez No: 980414
  2. Yazar: ADEM UZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU GÜVENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Cümlenin Ögeleri, Kelime Grupları, Onat Kutlar, İshak, Syntax, Sentence Elements, Word Groups, Onat Kutlar, Ishak
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
1950 Kuşağı öykücüleri, eserlerinde okuyucunun dikkatini canlı tutmak amacıyla sık sık edebî sanatlara başvuran, dilin söz varlığına yeni sözcük katan sanatçılardır. Bu sanatçılardan biri de Onat Kutlar'dır. Bu tez çalışmasında Onat Kutlar'ın İshak adlı öykü kitabı söz dizimsel açıdan incelenmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde Türkçede söz dizimi, Onat Kutlar'ın hayatı ve edebî anlayışı ve eserdeki öykülerin özet kısımları yer almaktadır. Öykü kitabında yer alan“Horozlar”,“Hadi”,“Yunus”,“Çatı”,“Kediler”,“Dördüncü”,“At Cambazları”, İshak ve“Kül Kuşları”olmak üzere dokuz öyküden yedisi cümlenin ögeleri, kelime grupları, cümle çeşitleri başlıkları altında ele alınmıştır. Bu öyküler:“Horozlar”,“Yunus”,“Çatı”,“Dördüncü”,“At Cambazları”,“İshak”,“Kül Kuşları”olarak belirlenmiştir. İncelemede her bir ana bölümde yer alan alt başlıklarla ilgili ilk olarak literatür taraması yapılmış ardından öykü kitabından tespit edilen örnek açıklamalarla desteklenerek dikkatlere sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise yazarın üslûbu ve Türkçeye katkısı, öykü kitabından elde edilen tespitler, sayısal verilerle somutlaştırılarak dikkatlere sunulmuştur. 2025, xiv+ 175 sayfa
Özet (Çeviri)
The storytellers of the 1950s generation frequently employed literary techniques in their works to capture the reader's attention and introduce new words to the language's vocabulary. One such artist is Onat Kutlar. This thesis examines Onat Kutlar's short story collection“İshak”from a syntactic perspective. The introductory section of the study covers Turkish syntax, Onat Kutlar's life and literary philosophy, and summaries of the stories in the collection. Seven of the nine short stories in the book—“Roosters,”“Hadi,”“Yunus,”“Roof,”“Cats,”“Dördüncü,”“At Cambazları,”“İshak,”and“Kül Kuşları”—were evaluated under the headings of sentence elements, word groups, and sentence types. These stories were identified as“Roosters,”“Dolphin,”“Roof,”“Fourth,”“Horse Acrobats,”“Ishak,”and“Kül Kuşları.”In the evaluation, a literature review was conducted for the subheadings within each main section, and then presented with examples from the storybook, supported by explanations. The conclusion section evaluates the author's style and contribution to Turkish, along with the findings from the storybook, using numerical data. 2025, xiv+ 175 pages