Spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bilgi ve iletişim güvenliği farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of information and communication security awareness of students studying at the faculty of sports sciences
- Tez No: 980434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE NİHAL YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, İletişim, Bilgi ve İletişim Güvenliği, Ağ güvenliği, Bilgi ve iletişim teknolojileri, Haberleşmenin gizliliğini ihlal, Kurumsal bilgi güvenliği, Siber güvenlik, Veri gizliliği, Özel hayatın gizliliğinin korunması, Information, Communication, Information and Communication Security, Network security, Information and communication technologies, Violation of communication confidentiality, Corporate information security, Cyber security, Data privacy, Right of privacy and its protection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin bilgi ve iletişim güvenliği farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu farkındalık düzeylerinin çeşitli demografik ve dijital değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile düzenlenmiştir. Çalışmanın evrenini İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 231 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Can Güldüren tarafından geliştirilen“Bilgi ve İletişim Güvenliği Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek toplam 34 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin genel güvenirlik katsayısı (Cronbach's Alpha) 0,89 olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiş, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve normallik testleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin genel farkındalık düzeyleri orta-yüksek düzeyde bulunmuştur. Bilgisayar ve internet kullanım süresi, bilgi güvenliği dersi alma ve bilgisayar eğitimi gibi değişkenlerde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Buna karşılık cinsiyet, yaş ve öğrenim görülen bölüm gibi değişkenlerde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, dijital deneyim ve bilgi güvenliği eğitimi gibi etmenlerin öğrencilerin siber güvenlik farkındalıklarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin dijital ortamlarda karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditleri konusunda ne düzeyde bilinçli olduklarını ortaya koyması açısından önem taşımaktadır. Araştırma sonuçları, bilgi güvenliği konusunda teorik bilgiye sahip olmanın yanı sıra, pratik deneyimlerin ve eğitim süreçlerinin de farkındalık üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, üniversitelerde bilgi ve iletişim güvenliğine yönelik derslerin yaygınlaştırılması, öğrencilerin dijital ortamlarda daha bilinçli ve güvenli hareket etmelerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the information and communication security awareness levels of students in the Faculty of Sport Sciences and to examine whether these awareness levels differ according to various demographic and digital variables. The research was designed using the survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of students studying at Istanbul University-Cerrahpaşa Faculty of Sport Sciences. The sample consisted of 231 students selected through a simple random sampling method. As the data collection tool, the“Information and Communication Security Awareness Scale”developed by Can Güldüren was used. The scale consists of a total of 34 items. The overall reliability coefficient (Cronbach's Alpha) of the scale was found to be 0.89. The obtained data were analyzed using the SPSS 25.0 software, and descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and normality tests were applied. According to the research findings, the students' overall awareness levels were found to be at a moderate-to-high level. Significant differences were found in variables such as computer and internet usage duration, taking a course on information security, and receiving computer training (p<0.05). On the other hand, no significant difference was observed based on variables such as gender, age, and department. As a result, it was determined that digital experience and education related to information security have a positive effect on students' cybersecurity awareness levels. This study is important in terms of revealing how conscious university students are about security threats they may encounter in digital environments. The results show that in addition to theoretical knowledge, practical experience and education also play an effective role in raising awareness of information security. In this context, expanding the availability of information and communication security courses at universities would contribute to students acting more consciously and securely in digital environments.