Yeni doğum yapmış kadınların (0-6 ay arası) nutrisyonel risk değerlendirmesi ve bebek gelişimleri: Aile sağlığı merkezi örneği
Nutritional risk assessment and infant development in women who have recently given birth (0-6 months): A family health center example
  1. Tez No: 980461
  2. Yazar: CUMHUR GALİP KUZEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nutrisyonel Risk, Anne Beslenmesi, Emzirme, Bebek Gelişimi, Malnutrisyon, Nutritional risk, Maternal nutrition, Breastfeeding, Infant development, Malnutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kadınların gebelik, doğum ve doğum sonrası yaşadıkları fiziksel ve ruhsal maruziyetler nedenleriyle meydana gelen metabolik ve fonksiyonel değişikliklerin, doğum sonrası ilk 6 aylık dönemdeki nutrisyonel risk düzeyine etkilerini ve bebeklerinin gelişimini gözlemlemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Şehit Er Enver Erdoğan ASM (Bulancak/Giresun)'de kayıtlı yeni doğum yapmış anne ve bebeklerinin gönüllülük esasına dayanılarak katılımı ile gerçekleştirilecek olup“Veri Toplama Formu”ve“NRS-2002 Testi”kullanılarak yürütülecektir. Bulgular: NRS-2002 ölçeğiyle yapılan değerlendirmelerde, annelerin %15'inde orta düzeyde, %4'ünde ise yüksek düzeyde nutrisyonel risk saptanmıştır. Annelerin nutrisyonel durumlarının; yaş, eğitim durumu, beden kitle indeksi (BMİ), doğum sayısı ve bebek beslenme yöntemleriyle anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür. Nutrisyonel risk düzeyi düşük olan annelerin bebeklerinin; boy, kilo ve baş çevresi gibi gelişim göstergelerinde daha olumlu seyir izlenmiştir. Özellikle ikinci aydan itibaren, annelerin beslenme durumuna bağlı olarak bebeklerin persentil eğrilerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmada annelerin NRS değerleri ile bebeklerin büyüme persentil değerleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde, özellikle ağırlık persentil değerlerinde anlamlı bir düşüş gözlenmiş; bebeklerin zamanla ek gıdaya geçiş yaptığı görülmüştür. Erken doğan (38 hafta altı) bebeklerin ise büyüme sürecinde büyüme farklarını hızla kapatamadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca yüksek BMI'li annelerin daha fazla nutrisyonel risk taşıyabileceği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın kısıtlılıkları da göz önünde bulundurularak annelerin postpartum dönemdeki nutrisyonel profilleri, bebeklerin ek gıdaya geçiş nedenleri ve gelişim süreçleri daha ayrıntılı olarak incelenmelidir. Aile sağlığı merkezlerinde ve doğum sonrası bakım hizmeti sağlayan diğer sağlık kuruluşlarında nutrisyonel yaklaşımların eklenmesi anne-bebek sağlığını korumada önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to observe the effects of metabolic and functional changes that occur due to the physical and mental exposures experienced by women during pregnancy, birth and postpartum, on the nutritional risk level in the first 6 months after birth and the development of their babies. Material and Method: It will be carried out on a voluntary basis with the participation of newly born mothers and their babies registered at Şehit Er Enver Erdoğan ASM (Bulancak/Giresun) and will be carried out using the“Data Collection Form”and“NRS-2002 Test”. Results: According to assessments using the NRS-2002 scale, 15% of the mothers were found to be at moderate nutritional risk, while 4% were at high risk. The nutritional status of the mothers showed a significant correlation with variables such as age, education level, body mass index (BMI), number of births, and infant feeding methods. Infants of mothers with low nutritional risk demonstrated more favorable developmental indicators in terms of weight, height, and head circumference. From the second month onward, statistically significant differences were observed in percentile growth curves based on maternal nutrition. Conclusions: In the study, a significant decrease was observed particularly in the weight percentile values when examining the relationship between mothers' Nutritional Risk Scores (NRS) and their babies' growth percentile values. It was also noted that the infants gradually transitioned to complementary feeding over time. Preterm infants (born before 38 weeks of gestation) were observed to have difficulty catching up with their peers in terms of growth during the developmental period. Additionally, mothers with higher Body Mass Index (BMI) appeared to be at greater nutritional risk. In this context, considering the limitations of the study, a more detailed examination of maternal nutritional profiles during the postpartum period, the reasons behind infants' transition to complementary foods, and their developmental processes is recommended. Integrating nutritional approaches into services provided by family health centers and other postnatal care institutions would be a significant step toward protecting maternal and infant health.