Ekoturizm kapsamında sosyal medyanın satın alma karar süreci üzerindeki etkisi: Bakü'de bir araştırma
The effect of social media on the purchasing desicion process within the scope of ecotourism: A research in Bakü
- Tez No: 980499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF AHMET DEMİRDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Sosyal medya, Ecotourism, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
İnternet, önceki dönemlere oranla daha az maliyetle daha kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. İnsanlar, iletişim - haberleşme, eğlence, bilgi toplama ve alışveriş gibi birçok alanda interneti ve internet ortamında geliştirilmiş farklı platformları kullanmaktadır. Bu internet platformlarından biri de sosyal medyadır. Önceleri sadece iletişim, etkileşim ve profil oluşturmaya dönük olan sosyal medya, özellikle son yıllarda alışveriş yapmaya da elverişli hale gelmiştir. Bu araştırmada, ekoturizm kapsamında sosyal medya kullanımının satın alma karar süreci üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, anket tekniğinden yararlanarak Azerbaycan Bakü şehrinde toplamda 600 kullanılabilir veriye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında kodlanarak analiz edilmiştir. Verilere uygulanan geçerlik ve güvenirlik analizi sonucunda, araştırmada kullanılan ölçeklerin yüksek düzeyde güvenilir olduğu belirlenmiştir. Öncelikle katılımcıların bireysel özellikleri ve ölçekteki ifadelere verdikleri yanıtların frekans, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri sunulmuştur. Daha sonra, değişkenler katılımcıların bireysel özellikleri açısından karşılaştırılmış ve gruplar arası farklılıklar ortaya konmuştur. Korelasyon analizi sonucuna göre, sosyal medya kullanımı ve alt boyutları ile satın alma karar süreci arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, değişkenler arasındaki etkiyi belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizine göre, sosyal medyanın satın alma karar süreci üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Internet has become more accessible at a lower cost than in previous periods. People use the Internet and different platforms developed on the Internet in many areas such as communication, entertainment, information gathering and shopping. One of these internet platforms is social media. Social media, which was previously only for communication, interaction and profile creation, has also become suitable for shopping, especially in recent years. This research aims to reveal the effect of social media use on the purchasing decision process within the scope of ecotourism. For this aim, a total of 600 usable data were obtained in Baku, Azerbaijan, by using the survey technique. The data obtained were coded and analyzed in a computer. As a result of the validity and reliability analysis applied to the data, it was determined that the scales used in the study were highly reliable. Firstly, frequency, percentage distributions, arithmetic mean and standard deviation values for the individual characteristics of the participants and their responses to the statements on the scale are presented. Then, the variables were compared in terms of the individual characteristics of the participants and the differences between the groups were revealed. According to the results of the correlation analysis, it was determined that there are significant relationships between social media usage and its sub-dimensions and the purchasing decision process. In addition, according to the regression analysis conducted to determine the effect between the variables, it was concluded that social media use has an important effect on the purchasing decision process.